Op banenjacht tijdens Werkfestival Súdwest-Fryslân

SNEEK Zeventig werkgevers en zo’n elfhonderd bezoekers waren zaterdag aanwezig op het Werkfestival Súdwest-Fryslân. Het grootste deel daarvan concentreerde zich in en rond Lokaal 55 in Sneek. Daarnaast openden twintig bedrijven in Heeg, IJlst, Sneek en Woudsend hun deuren.

Burgemeester Jannewietske de Vries opende het festival zaterdagochtend. Daarna konden bezoekers in gesprek met de bedrijven die volop werk bieden; er waren zo’n tweehonderd concrete vacatures.

Coronamaatregelen waren ook hier in de voorbereiding en op de dag zelf niet te vermijden, maar projectleider Nora Warmerdam kijkt tevreden terug: ,,We hebben heel veel positieve reacties gekregen, zowel van bezoekers als ondernemers. Voor hen was het ook fijn om weer contact te hebben.”

En met al die beperkingen viel ook een aantal zaken positief op: ,,De tijdslots. Dat werkte fantastisch”, noemt Warmerdam als voorbeeld. Iedere anderhalf uur mochten maximaal 250 bezoekers naar binnen. ,,Dat zorgdr steeds voor frisse energie.”

,,Het is denk ik zeer uniek dat we in deze tijd zoiets hebben kunnen doen”, is haar gedachte. ,,Ik heb nu al mails gekregen van spijtoptanten die toch wel mee hadden willen doen.”

Als service reden pendelbussen naar de verschillende locaties. ,,Daar werd minimaal gebruik van gemaakt”, erkent Warmerdam. ,,We hebben wel de service geboden, maar mensen vinden het toch vervelend met zo’n mondkapje op. Dat begrijpen we.” Voor de rest is ze blij met de discipline van de bezoekers. ,,De mensen hielden zich goed aan de regels. Dat viel mij echt op.”

Het was de tweede editie van het Werkfestival, een initiatief van Ondernemend Sneek en de gemeente Súdwest-Fryslân. Warmerdam kijkt nog niet te veel vooruit naar volgend jaar. ,,We gaan eerst evalueren. We hadden nu wel erg geluk met het weer. We moeten kijken wat wijsheid is. Deze opzet kan zo wel, en de mensen waren enthousiast. Zowel de werkzoekenden als de gemeente vond het fijn. Voor hen zouden we het zo weer doen.”