‘Strijdlust’ en ‘groei’ de thema’s voor Sneker squashers

ALKMAAR Squashteam De Stolp1 speelde vrijdag uit tegen de kampioen van vorig jaar. Dat het zwaar zou worden voor de Sneker squashploeg schrok de spelers niet af. Vol strijdlust gingen ze de wedstrijd aan en ze maakten het de ervaren Alkmaarders af en toe zeer moeilijk.

Hylke Dijkstra (C3) begon tegen een ervaren speler (C2, voorheen C1). De nog jonge Dijkstra (26) is op weg om naar een C2 of zelfs C1-ranking door te groeien, terwijl zijn tegenstander die klim al achter de rug heeft. Dijkstra kreeg zijn tegenstander niet van zijn tactische plek op het midden van de baan af. Met de vastberadenheid dat het volgende keer beter zal zijn, ging hij douchen: 11-7, 11-5, 11-6.

De kraker van de avond kwam van de jongste van het stel. Lukas van der Sluis (19, C1) traint 6 dagen in de week. Zijn ontwikkeling gaat daardoor heel snel. Hij is hard op weg naar een B3-ranking. Samen met Ivar van Asten en Ronny Ouderkerken heeft het team dan 3 B-spelers en ontstaan er meer tactische mogelijkheden voor de opstelling. Van der Sluis speelde tegen een jonge speler (25) die zijn hoogste ranking ooit heeft bereikt (B1, 113e van Nederland), maar het was zeker geen uitgemaakte zaak. Ook Van der Sluis staat het hoogst genoteerd in zijn korte carrière tot nu toe: 333e van Nederland. Hij kwam 2-0 achter na twee spannende games, waarin hij vaak het tempo bepaalde. In de volgende games wist hij het tempo nog verder op te voeren, zodat het 2-2 werd. In de beslissende game begon zijn tegenstander wild te rammen in de hoop niet meer in die slopende rally’s terecht te komen en dat had effect. Van der Sluis verloor uiteindelijk na een pittige wedstrijd, waarin hij leerde ook dit soort spelers soms al te kunnen domineren: 11-8, 11,5, 9-11, 6-11, 11-5.

De tussenstand van de avond was daarmee op 6-2 gekomen. Aan Ivar van Asten (B3, 215e van Nederland) de schone taak om punten te pakken tegen een A3-speler (42e van Nederland, ooit 28e). Door de strijdlust van Van Asten ging het in de eerste twee games gelijk op: 1-1, met een zeer overtuigende winst van de tweede game. Daarna deed zijn tegenstander er een schepje bovenop en liep Van Asten er achteraan: 11-8, 4-11, 11-6, 11-3.

Alkmaar had met deze uitslag de winst van de avond al te pakken: 9-3. Hoewel Hendrik van der Sluis (C1) het tij niet kon keren, kon hij wel proberen zoveel mogelijk punten mee terug naar Sneek te nemen. Zijn plan om zijn tegenstander veel te laten lopen, pakte goed uit, zodat het aanvankelijk gelijk op ging. Van der Sluis kon het strijdplan niet doortrekken naar de volgende twee games tegen weer een ervaren tegenstander (B1, 114e van Nederland, ooit 47e): 11-2, 10-12, 11-7, 11-1.

Alkmaar pakte overtuigend de winst (15-4), maar Sneek weet dat het nog meer groei in het vooruitzicht heeft en kijkt uit naar volgende ontmoetingen.