De Waterpoort moet bouwen

SNEEK De korfballers van De Waterpoort degradeerden afgelopen seizoen zowel op het veld als in de zaal naar de tweede klasse. Één keer gedwongen, één keer vrijwillig. Een treetje lager moet Henk Kallenkoot rustig bouwen aan een nieuw team. ,,Op dat niveau kunnen we er veel beter voor zorgen dat spelers en speelsters stapjes vooruit maken.”

De club uit Sneek stond op een degradatieplaats toen de zaalcompetitie voortijdig ten einde werd verklaard vanwege de coronacrisis, maar ook als het seizoen was uitgespeeld was de tweede klasse onafwendbaar geweest.

Op het veld lag de situatie niet heel anders, maar met nog een halve competitie te gaan was er op papier nog wat mogelijk geweest. Maar De Waterpoort gaf bij de korfbalbond aan ook daar afscheid te willen nemen van de eerste klasse.

Voor nu in ieder geval, want op den duur moet de vereniging weer een stap omhoog maken stelt Henk Kallenkoot, sinds de zomer de trainer/coach van De Waterpoort. ,,Ik hou er van om een groep weer op te bouwen. En niet alleen het eerste team, maar ook het tweede hoort daar bij.” Het is iets wat hij recentelijk ook ruim drie jaar met succes deed bij Emmeloord. ,,Ik ben daar met een heel tevreden gevoel weg gegaan na drie seizoenen. Er stond een mooie ploeg en de ontwikkeling van de jeugd verliep ook goed.”

In Sneek wacht dus een nieuwe uitdaging voor de 53-jarige coach, die vroeger zelf korfbalde bij Lemmer en Blauw Wit (tegenwoordig KV Heerenveen). Daarnaast was hij scheidsrechter op heel behoorlijk niveau.

,,De Waterpoort heeft een heel moeilijk jaar gehad. In de zaal was de eerste klasse duidelijk te zwaar en ook op het veld was het verstandig om vrijwillig naar de twee klasse te gaan. Op dat niveau kunnen we er veel beter voor zorgen dat spelers en speelsters stapjes vooruit maken.”

Kallenkoot probeert dat samen met assistenten Rob Kreeft en Ruurd Fokkens te realiseren. ,,Rob kent de club goed, maar is net als ik soms wat druk langs de lijn. Ruurd heeft zelf op hoog niveau gekorfbald en is juist rustig. Dat past mooi bij elkaar.”

Beter worden staat centraal bij de aanpak van Kallenkoot en zijn technische staf. ,,We hoeven helemaal geen kampioen te worden, maar we willen wel wedstrijden winnen en zo de bevestiging krijgen dat we goed bezig zijn.”

De coach merkt dat er veel enthousiasme is bij De Waterpoort. ,,Het is een homogene groep, ook buiten het korfbal om. En de opkomst bij de trainingen is groot, ik kan niet anders zeggen. Iedereen doet er alles aan om werk of stages te verzetten zodat ze niet een keertje hoeven over te slaan.”

Het is voor Kallenkoot, woonachtig in Rutten in de Noordoostpolder, de bevestiging dat hij een goede keuze heeft gemaakt. ,,De eerste weken zijn enorm prettig verlopen. Maar ik verwacht ook wel wat van de spelers en speelsters. Ze moeten vrijwel allemaal anders leren denken en doen in het veld.”

Het spel moet een betere afspiegeling van het moderne korfbal worden, stelt Kallenkoot. ,,We moeten veel meer scoren over verschillende personen. Het kan niet zo zijn dat je altijd maar bij één of twee spelers een aanval eindigt. Die vaste structuur moet er uit en dat is wennen, natuurlijk. Sommigen waren gewend alle ballen te krijgen, anderen ging zelden voor hun eigen kans.”

Daar moet meer evenwicht in komen, iets waar Kallenkoot alle vertrouwen in heeft. ,,Zoiets gaat niet in één keer, maar ik denk uiteindelijk dat iedereen nog meer plezier uit het spel gaat halen als ze bijvoorbeeld niet alleen maar de posities onder de korf hoeven in te vullen. En goed schieten kun je leren, dat is trainbaar. Daar zijn we al hard mee aan de slag.”