Sluiting horecazaken verrast ondernemers

SNEEK De tijdelijke sluiting van de horecazaken Club 1841/Neighbours en Grandcafé Ludiek kwam volgens de eigenaren onverwacht. ,,Dat kwam voor ons als een donderslag binnen. Dat vonden wij een hele heftige maatregel”, stelt Rick van der Zee van Grandcafé Ludiek.

De zaken werden vorige week woensdag aangewezen als ‘verboden gebied’ door de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân, omdat zij zich niet hadden gehouden aan de coronaregels in de provinciale noodverordening. Er waren te veel mensen aanwezig, er werd onvoldoende afstand gehouden, er werd geen gezondheidscheck gedaan en de klanten kregen geen zitplaats toegewezen. In één van de zaken was ook de dansvloer geopend, zo stelt de Veiligheidsregio.

De sluiting zag ook Erwin Hoogenkamp, eigenaar van Club 1841 en Neighbours, niet aankomen. ,,Dat er een kans op een controle was, dat was mij wel duidelijk. Maar dat we moesten sluiten was wel vreemd. We hebben vlak voor de controle een brief gehad van de gemeente Súdwest-Fryslân om samen te kijken naar de toenemende drukte in Sneek. Het is nu moeilijker om de maatregelen vanwege het coronavirus te handhaven.”

Van der Zee is het ermee eens dat de handhaving lastig is in de horeca. ,,Genoeg afstand houden en daarop toezien is ingewikkeld. Ik ben van mening dat afstand houden in de horeca niet werkt. We willen van het gezonde verstand van de gasten uitgaan.”

Inmiddels zijn Club 1841 en Neighbours sinds vrijdag weer open. ,,We hebben na de sluiting gesproken met de gemeente om uit te zoeken hoe alles zit. Daarna hebben we een plan gemaakt om de maatregelen te kunnen waarborgen. We hebben nu de dansvloer van de club geopend om daar zitplekken te maken. Zo kunnen we de gasten over onze plekken verspreiden. Daarnaast gaan we nu de gezondheidscheck frequenter uitvoeren”, zegt Hoogenkamp. ,,De maatregelen zijn verre van ideaal, maar het is nu even niet anders. Ik hoop dat alles snel normaal gaat worden.”

Grandcafé Ludiek is nog niet geopend. Wel is er een plan ingediend. ,,We hebben vrij snel een plan ingediend, maar dat werd afgekeurd. Dat moesten wij horen via de media. De gemeente heeft hier niet over gecommuniceerd naar ons. We hebben zondag een tweede plan ingeleverd, maar daar hebben wij nog niks over gehoord. Het blijft voor ons gissen. Waarom kan het bij de andere ondernemers wel zo snel? De communicatie mag wat mij betreft een stuk beter. Ik ben namelijk al bijna een week dicht”, zegt Van der Zee.

Hij trekt wel meteen het boetekleed aan. ,,Ik heb gewoon te veel gasten binnen gelaten. Daar moet ik voortaan beter op letten. We hebben de zaak goed ingericht en ik kan zo’n veertig tot vijftig gasten kwijt.”

De gemeente Súdwest-Fryslân bevestigt dat Club 1841 en Neighbours goedkeuring hebben gekregen en Grandcafé Ludiek nog niet. ,,We willen daarnaast duidelijk maken dat het in de gemeente op de meeste plekken gewoon goed gaat. De horecagelegenheden hebben hun ruimtes en terrassen veelal goed ingedeeld. Daar zijn wij als gemeente trots op.”

Tekst: Joshi Kuiper