Snelle groei lokale energiecoöperaties

Aangeboden door: Pricewise

Onlangs werd bekend dat Nederland onderaan de EU-lijst staat op het gebied van duurzame energie. Toch steeg de productie van duurzame energie door lokale energiecoöperaties met ongeveer 70 procent.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van stichting HIER.

Lokaal aanbod windenergie gestegen

Het aantal lokale energiecoöperaties is vorig jaar toegenomen van 69 naar 582. Zij hebben gezamenlijk ruim 85.000 leden. Naast het aanbieden van duurzame energie, geven zij mensen ook advies op het gebied van het aardgasvrij maken van woningen. Vooral het lokale aanbod van windenergie is gestegen, namelijk met 22 procent ten opzichte van 2018. Er is in ons land 119 MWp aan collectief zonvermogen en 193 MW aan collectieve wind in eigendom van de energieleveranciers. Hiermee kunnen ruim 235.000 huishoudens van duurzame energie worden voorzien. Naar verwachting zal dit op korte termijn toenemen met 70 procent. Voor de komende jaren staan er nog 33 windparken in de planning.

Postcoderoosregeling

In Friesland zijn veel huishoudens aangesloten bij een zogenoemde postcoderoosregeling. Dat houdt in dat zij gezamenlijk zonne- of windenergie opwekken. De zonnepanelen liggen meestal op een dak van een agrarisch bedrijf, school of ander pand van de gemeente. In totaal zijn er nu 649 projecten in Nederland te vinden. Dat is een toename van 60 procent ten opzichte van 2018. Hiermee kunnen 35.000 huishoudens worden voorzien van duurzame energie. Friesland staat samen met Noord-Brabant en Noord-Holland bovenaan de lijst.

Energietransitie Friesland

Nederlandse huishoudens, dus ook die in Friesland, moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we onze woningen op een andere manier moeten verwarmen. Daarnaast wordt er door de provincie vol ingezet op energie besparen en duurzame energie opwekken. Wat betreft het opwekken van elektriciteit zit Friesland al boven de 20 procent. Op het gebied van energie besparen, heeft de gemeente ook de hulp nodig van de inwoners. Iedereen kan namelijk z’n steentje bijdragen aan een beter milieu en duurzaam klimaat.

Investeren in energiebesparende maatregelen

Friezen kunnen veel geld en energie besparen door te investeren in energiebesparende maatregelen. Zij kunnen zich natuurlijk aansluiten bij een lokaal initiatief, maar men kan er ook voor kiezen om zelf zonnepanelen op het dak te plaatsen. De gemiddelde terugverdientijd ligt op ongeveer zeven jaar. Daarna geniet men nog vele jaren van nagenoeg gratis stroom. Ook kunnen woningeigenaren veel energie besparen door hun woning goed te isoleren. Op deze manier hoeft er een stuk minder gestookt te worden. Eigenaren die van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen, kunnen hiervoor subsidie krijgen van de overheid. Tot slot is het raadzaam om te kijken naar de mogelijkheden voor een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp. Er zal dan uiteindelijk wel meer stroom gebruikt worden. Het is dus verstandig om hiervoor een groene energieleverancier te kiezen. Of nog beter: deze stroom zelf op te wekken.