Venezuela krijgt zusterschip

SNEEK - Gerard Jansen die sinds 2009 vanuit zijn woonplaats Sneek met gasten vaart in de oude reddingssloep Venezuela heeft een tweede origineel houten scheepje toegevoegd aan zijn rondvaartbedrijf Allure. Het is een houten spitsgatter uit Zweden met de naam BLÅBAER (Blauwe Bes).

,,Het schip lag te koop bij de Prins van Oranje in Heeg. Na een korte onderhandeling, ben ik de gelukkige eigenaar van deze prachtige Zweedse cabinsloep geworden”, laat Gerard Jansen weten. Zijn drijvende aanwinst is niet onbekend in Sneek en omstreken.

De BLÅBAER is namelijk in bezit geweest van Geert Jan Douma, van Douma Staal dat onlangs de koninklijke status heeft gekregen. Hij heeft de in 1950 in Zweden van stapel gelopen spitsgatter laten renoveren bij Jachtwerf firma Joh. van der Meulen aan de Woudvaart in Sneek.

,,Dankzij het vakmanschap van Henk van der Meulen en zijn crew is het een prachtig scheepje geworden, met alles erop en eraan”, zegt Jansen. Grote verschil met de Venezuela is dat het fraai gelijnde vaartuig uit Scandinavië is uitgerust met een kajuit met voorzieningen zoals een toilet en kookgerei.

Jansen is zoals gezegd blij met het tweede schip. Eerder deed hij een mislukte poging een originele strandreddingboot uit 1934 op de kop te tikken. De BLÅBAER wordt in april bij Allure geïntroduceerd. Belangstellenden kunnen zaterdag 4 april gratis een tochtje meevaren. Tevens kunnen ze kennismaken met de reserveschippers Dick Visser en Jan Bons.

Jansen: ,,We gaan er een evenement van maken waarin ons paradepaardje met zijn rijke historie wordt opgenomen. Aan boord van beide schepen schenken we een gratis versnapering en zullen er hapjes worden geserveerd.” De BLÅBAER gaat tochten varen voor het Waddencentrum op het IJsselmeer/Waddenzee. Daarvoor zijn leuke arrangementen in ontwikkeling. Het schip zal tijdens de Sneekweek en bij eventuele andere drukte extra worden ingezet in Sneek. Sloep Venezuela, in het vaarseizoen afgemeerd aan de Oosterkade, is de afgelopen tien jaar een bekende verschijning geworden op de wateren rond Sneek.

Het kenmerkende overnaadse teakhouten schip uit 1906 heeft jarenlang dienst gedaan als één van de reddingssloepen op s.s. Venezuela. Dat was een stoomschip met twee kenmerkende laadmasten en schoorsteen dat plaats bood aan 168 passagiers. Ze werd ingezet op de lijndienst Amsterdam- Venezuela. De Venezuela pendelde ruim tien jaar op en neer, voor het schip in Hendrik Ido Ambacht ontmanteld werd.

Inmiddels maakten meer dan 10.000 belangstellenden als opstappers een tripje met de aan 12 mensen plaats biedende sloep die als thuishaven Sneek heeft gekregen. De reacties allemaal positief, volgens Jansen. Rond zijn met mahonie afgetimmerde rondvaartsloep is zelfs een vriendenclub ontstaan namelijk “De vrienden van de Venezuela”.