Elk punt telt voor Team De Stolp

BEVERWIJK - Squash in de DPD SBN-competitie is een teamsport. Hoewel elke speler alleen met zijn tegenstander op de baan staat, is het eindresultaat van de avond de optelsom van het gezamenlijke presteren. Soms is het letterlijk een optelsom, zoals vrijdag in de match van de Stolp tegen Hotel des Finances/Max in Beverwijk. Dit verslag is niet voor mensen met angst voor getallen.

In een squashwedstrijd speel je best-of-five games. Wie het eerste drie games wint, is de winnaar. Een game speel je met het point-a-rally systeem tot en met elf punten. Elke slagenwisseling leidt tot een punt voor een van beide spelers. Wie een punt scoort, serveert voor de volgende rally. Wie het eerste elf punten heeft gehaald wint de game, behalve als er niet minimaal twee punten verschil zijn, dan speel je net zolang door totdat er een stand is met twee punten verschil, bijvoorbeeld 12-10.

Dus als je een wedstrijd hebt gewonnen heb je minimaal 33 punten (drie games met elf punten), maar als je bijvoorbeeld vijf games speelde, waarvan je er twee met 9-11 verloor, heb je in totaal 51 punten gehaald (drie keer elf en twee keer negen). Wie de meeste wedstrijden wint, wint de avond. Behalve als het aantal games exact gelijk is, dan tellen het aantal gescoorde punten. Deze uitleg is belangrijk om de winst op Beverwijk te duiden. Let op, daar gaan we.

Vrijdag nam Hendrik van der Sluis – na twee eerder verloren wedstrijden – revanche op zichzelf door zijn tegenstander zonder aarzeling met 0-3 aan de kant te zetten. Hij gunde zijn tegenstander weinig punten, het werd: 3-11, 9-11, 7-11. In punten geteld: 19-33. Ronny Ouderkerken had zijn wedstrijd vrijwel de hele tijd in de hand. Hij won 1-3, in punten geteld: 3-11, 11-7, 7-11, 7-11. De avond was tot dan toe ruim in het voordeel van De Stolp: 1-6 in games. In losse punten geteld: 47-73.

Duizelen de getallen u al? Toen moest Ivar van Asten nog beginnen. Hij verloor ruim met 3-0, maar wist wel veertien punten te scoren: 11-4, 11-4, 11-6. Daarmee kwam de stand op 4-6 in games en 80-87 in punten. Beverwijk kwam snel dichterbij… De beslissing zou in de laatste wedstrijd vallen, zoals vaker in deze spannende competitie. De jonge Van der Sluis, toevallig een ster in wiskunde, had zijn dag niet en verloor zijn partij met 3-1. Omdat ook hij vocht voor elk punt wist hij veel punten te verzamelen, zelfs meer dan zijn tegenstander – dat kan met squash, je kan winnen met minder punten dan je tegensander als je maar als eerste drie games wint. Eindstand van zijn pot: 3-11, 11-8, 13-11, 12-10.

In games stond het nu exact gelijk: 7-7. Op basis van de games kon geen winnaar worden aangewezen en kwam het op het totaal aantal punten aan. De hoofdrekenaars stapten naar voren en zij stelden droog vast dat de winst naar De Stolp moest gaan, omdat in de laatste wedstrijd 39 punten door Beverwijk en 40 punten door Sneek waren gescoord, waardoor de balans doorsloeg naar Sneek. Eindstand in punten: 119-127. Slechts acht punten verschil, waardoor de drie bonuspunten bij de 7-7 stand wordt opgeteld en de eindstand in games 7-10 werd. De Stolp blijft staan op de tweede plek op de ranglijst. In de wetenschap dat het loont om voor je team te knokken voor elk punt bereiden de Snekers zich voor de volgende speelronde: uit tegen de Amsterdamse Squash Rackets Club op 22 november.