Wrakke stadhuistoren Bolsward luid klingelend verscheept naar Sneek

De wrakke delen van de stadhuistoren van Bolsward zijn dinsdag per schip naar Sneek gebracht. Hier zal bouwbedrijf Friso de aangevreten torendelen oplappen.

De draagconstructie van de toren bleek wrak doordat het eikenhout ernstig aangevreten was door de bonte knaagkever. Gemeente Súdwest-Fryslân was bang dat de boel naar beneden zou komen en ontmantelde de toren voor de zekerheid.

Lees ook: In slechts drie minuten is het oude stadhuis van Bolsward ontkroond

In twee delen werd de toren per schip naar Sneek gevaren. Het bijzondere transport door het stadscentrum trok veel bekijks. Onderweg luidde het klokkenspel bij elke hobbel in de weg.

Met een telescoopkraan zijn de torendelen op een schip gezet, waarna koers werd gezet naar Sneek. De spits van de toren werd al eerder afgevoerd.

De afgelopen week werden de bovenste delen van de toren er om de beurt afgetakeld. Dinsdag volgde het deel met het klokje. De twee onderste torendelen werden via de Marktstraat, de Dijkstraat en de Bargefenne naar het tankstation aan de Stoombootkade gereden, waar ze op een vrachtschip werden getild.

Projectleider Sietse la Roi vertelde dat vervoer over het water handiger en goedkoper is en dat vervoer over de weg bovendien lastig is, omdat de torendelen 5 meter hoog zijn en niet onder viaducten door passen.

Op het terrein van Friso aan de Houkesleat zal de aannemer de ontmantelde toren ontleden en restaureren.