De wonderlijke weg van Far Wevers

OOSTHEM - Niet iedereen weet dat galeriehouder Far Wevers ook een veelzijdig kunstenaar was. Hij manifesteerde zich als dichter, schilder en graficus. De nieuwste tentoonstelling in Galerie Oosthem aan het Hernepaed 4 is gewijd aan zijn werk. In de deel kunt u zich laten raken door zijn beschouwende schilderijen, houtsneden en bronzen beeldjes.

De Brabantse Far, die op latere leeftijd in Twente aan de kunstacademie studeerde, was gevoelig voor de natuurlijke omgeving. Hij keek altijd zijn ogen uit. Vol verwondering, onbevangen als een kind. En hij legde ervan vast wat voor hem de essentie was. Alleen de lucht, bijvoorbeeld, of daar waar land en lucht elkaar raken. U vindt dat terug in deze expositie: ingetogen schilderijen geïnspireerd door landschapselementen of grottekeningen. Kunstwerken die elk een eigen verhaal vertellen en samen toch een geheel vormen.

Bij toeval landde Far in Friesland en hij raakte eraan verknocht. Hij leerde Fries, las Friese literatuur en verkende actief zijn nieuwe omgeving. Het Friese landschap bleek vol verrassingen, elk jaargetijde opnieuw, en was voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron. Niet alleen zijn schilderijen maar ook de houtsneden getuigen daarvan. Als laatste grote project maakte hij houtsneden van twaalf romaanse kerkjes. Stuk voor stuk parels van eenvoud en puurheid in het Friese land.

Ruim drie maanden geleden overleed Far, op 79-jarige leeftijd. Hij had nog verschillende schilderijen onder handen. De werken voor deze expositie had hij al geselecteerd. Zijn gevoel was daarbij leidend. Recent werk aangevuld met eerder gemaakte schilderijen die er vanzelfsprekend bij passen. Samen vormen ze het verhaal van de wonderlijke weg van Far.

Vijftien jaar geleden opende Far Wevers Galerie Oosthem. Hij groeide in die jaren uit tot een gewaardeerde galeriehouder die zijn eigen plan trok. Zijn belangrijkste doel was om andere kunstenaars een eigen podium te geven. Hij liet zich ook daarbij leiden door zijn intuïtie. Meer dan honderd verschillende kunstenaars kregen tijdens 62 exposities de kans om hun werk te tonen. Deze keer is Far zelf het middelpunt, zodat iedereen de kans krijgt hem (nog beter) te leren kennen.

De wonderlijke weg van Far Wevers met schilderijen, houtsneden en bronzen beeldjes is van 11 oktober tot 17 november. te bezichtigen op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en volgens afspraak.