Súdwest-Fryslân gaat Den Haag achterna en organiseert kinderconferentie

De gemeente Súdwest-Fryslân organiseert begin januari een kinderconferentie. Tijdens de kindconferentie gaan zo’n zestig kinderen, zevende en achtste-groepers van alle basisscholen in de gemeente, met ambtenaren en politici in gesprek over gemeentelijk kinderbeleid.

Aan het eind van de conferentiedag zullen de scholieren hun opgedane ideeën aan de gemeente presenteren, waarbij het idee is dat er daarna ook echt wat mee gedaan wordt. Als voorbereiding voor de conferentie zullen alle basisscholen in de gemeente worden aangeschreven, om een enquête onder de scholieren uit te zetten. Súdwest-Fryslân hoopt met de conferentie goede ideeën op te doen en de politieke betrokkenheid van kinderen al op jonge leeftijd te verbeteren.

De kinderconferentie is afgekeken van het eerste kindervragenuurtje afgelopen november in Den Haag. Toen mochten scholieren uit groep 7 en 8 het kabinet aan de tand voelen. Dit Haagse vragenuurtje zal ieder jaar tijdens de Dag van de Rechten van het Kind (20 november) terugkeren. Verschillende andere Friese gemeenten zoals Leeuwarden werken met een kinderburgemeester, die dan beleidssuggesties mag doen.

De variant in Súdwest-Fryslân is een proef. Als de Kindconferentie een succes is, kan deze voor meerdere jaren voortgezet worden.