Jochem Schuurman geeft concert in Martinikerk

SNEEK - Het Schnitgerorgel in de Martinikerk wordt komende maandagavond bespeeld door Jochem Schuurman, de organist van de gelijknamige kerk in Franeker. Op het programma staan werken van onder anderen Bach, Mozart, Mendelssohn en Eben. Het concert begint om acht uur.

Jochen Schuurman(*1989) kreeg van 1997 tot 2007 les van Johan G. Koers en aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen van Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Hier studeerde hij in 2013 cum laude af als Master of Music. Daarna bekwaamde hij zich verder bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij won diverse prijzen bij Internationale Orgelconcoursen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk, waaronder de publieksprijs bij het César Franck-concours in Haarlem. Jochem Schuurman is organist van de Martinikerk in Franeker.

Het programma waarmee Jochem Schuurman naar Sneek komt, vertoont in zijn opzet een opvallende overeenkomst met dat van Dirk Donker vorige week. Het opent eveneens met Buxtehude en Bach, zij het met iets minder bekende werken. Van Buxtehude wordt het zelden gehoorde Praeludium in fis gespeeld en van Bach opnieuw een bewerking over “Allein Gott in der Höh’ sei Ehr”; nu echter BWV 664 in de vorm van een trio.

Mozart neemt het meest muzikanteske aandeel in het programma voor zijn rekening; van hem speelt Schuurman het muzikale drieluik “Adagio – Allegro – Adagio” (KV 594). Ook Felix Mendelssohn en César Franck geven opnieuw acte de présence. Mendelssohn met Praeludium en Fuge in d; Franck met de Pastorale en Mi, waarin zoals de traditie wil, de landelijke scène wordt verstoord door een soort muzikale slagregens. Met de Finale uit de “Sonntagsmusik” van Peter Eben sluit Jochem Schuurman zijn concert op spectaculaire wijze af.