Hoe meer succes voor Oranje, hoe harder de kassa rinkelt in Bolsward en Sneek

SNEEK - De voetbalverenigingen SWZ BOSO Sneek en SC Bolsward krijgen geld voor het succes van de Oranje Leeuwinnen in Frankrijk. De clubs toucheren per dag een WK-vergoeding omdat spelers Sherida Spitse en Loes Geurts er in de jeugd werden opgeleid.

De teller voor SWZ BOSO Sneek staat dinsdag, voorafgaand aan de achtste finalewedstrijd van Nederland tegen Japan, al op zo'n 4000 euro. Mocht Sherida Spitse speelde, ze speelde er vier seizoenen in de jeugd van voorloper VV Sneek, doorgaan naar de kwartfinale dan loopt dat bedrag nog verder op.

,,Een mooie meevaller'', typeert woordvoerder Sven Batstra het bedrag. ,,We hadden daar in onze begroting geen rekening mee gehouden.'' De club heeft nog geen bestemming voor het geld.

393 euro per dag

Per dag dat een international op het WK in Frankrijk verblijft (dus niet alleen de wedstrijddagen), is 452 dollar (393 euro) beschikbaar. De helft van dit bedrag gaat naar de club waar de speelster op 24 mei van dit jaar geregistreerd stond. De andere helft wordt verdeeld tussen de clubs waar een international tussen haar 12e en 22e jaar actief was.

SC Bolsward kan ook een aanvraag indienen voor de periode die keepster Loes Geurts in de jeugd actief was bij voorloper vv RES. Ze speelde daar tot en met de A-jeugd, met een korte onderbreking bij Sc Heerenveen. De profclub kan ook een vergoeding tegemoet zien. Geurts en Spitse speelden er maar ook Vivianne Miedema.

Miedema levert ook een financiële meevaller op voor twee Drentse clubs: vv De Weide en HZVV, beide uit Hoogeveen. ,,Het zijn geen grote bedragen, maar het is toch een aangename verrassing'', stelt secretaris Ciska Snel van vv De Weide. ,,Het geeft ons als club een extra steuntje in de rug.''

Geld komt van FIFA

Wereldvoetbalbond FIFA stelt het geld beschikbaar. De financiële waardering voor de clubs, waar de talenten werden opgeleid, is het resultaat van de enorme groei en professionalisering die het mondiale vrouwenvoetbal de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Om die ontwikkeling te stimuleren is voor dit WK een 'FIFA Women’s World Cup Club Benefits Programme' in het leven geroepen.

In totaal is een geldpot van zo’n 8,5 miljoen dollar beschikbaar die verdeeld wordt over alle clubs die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van één of meer internationals die actief zijn op het WK. Er is wel een criterium: ze moeten tussen hun 12e en 22e bij de club gespeeld hebben.

De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal seizoenen dat een speler bij een club heeft gevoetbald en hoe ver het Nederlands Elftal komt op het WK. Bij die aanvraagformulieren van de FIFA, die via de KNVB naar vier noordelijke clubs zijn gestuurd, zitten ook rekenmodellen om de hoogte van de vergoeding te kunnen bepalen.

Alle aanvragen moeten uiterlijk woensdag 10 juli in het bezit zijn van de FIFA.