Wethouder zwemt mee met Maarten van der Weijden

SNEEK CDA-wethouder Maarten Offinga van Súdwest-Fryslân zwemt elf keer twee kilometer mee met Maarten van der Weijden, die op vrijdag 21 juni een tweede poging doet om het Elfstedenparcours zwemmend af te ronden. Het doel van deze bijzondere sportieve uitdaging is zoveel mogelijk geld binnen te halen in de strijd tegen kanker. Al het geld wordt overgemaakt naar het KWF.

Zijn elf geplande trajecten langs de Friese steden legt Offinga deels af in het ‘thuiswater’ van Súdwest-Fryslân. Overigens wordt alles afgestemd op de zwemsnelheid van Maarten van der Weijden, aldus de wethouder. De laatste weken zwemt Offinga in het buitenwater twee tot driemaal per week een flink aantal kilometers in trainingssessies. Daarvoor bouwde hij zijn fysieke conditie op in een binnenbad. Al de inzet vraagt nogal wat van hem, omdat zijn bestuurlijke werk geen negen tot vijf mentaliteit vereist. Het is dus geregeld passen en meten om te kunnen blijven trainen, aldus Offinga. ,,Ik vind het belangrijk om te laten zien dat een wethouder actief aan sport doet. We willen een vitale gemeente zijn, dus dan moet je dat ook laten zien”, zegt hij. De reacties op zijn sportieve deelname zijn zeer positief. ,,Temeer omdat ik het voor een goede zaak doe, namelijk geld inzamelen voor het KWF.” Het initiatief van Maarten van der Weijden vindt de politicus buitengewoon positief: ,,We helpen met elkaar door geld in te zamelen om een tandje extra te doen voor het onderzoek, zoals bijvoorbeeld naar kinderkanker.”

Het bedrijven van politiek en sporten heeft raakvlakken, volgens Offinga. ,,Politiek is vaak een kwestie van lange adem en volhouden. Ik denk voorbeeld aan het project de Sluis Kornwerderzand. Dat heeft circa zes jaar in beslag genomen en het besluit mag er zijn. Ik vergelijk een pittig politiek vraagstuk dus graag met het lopen van een marathon of het zwemmen zoals Maarten van der Weijden dat doet. Je begint ergens aan en daarna is het een kwestie van doorgaan en opofferen. Politiek en sport vereist ook goede coaching, zoals het omgaan met tegenslagen en blijven kijken naar het gestelde doel.”

Offinga sportte van jongs af aan veel. Eerst was dat zwemmen, toen handbal, waarna hij lang volleybalde. Op middelbare leeftijd verschoof de aandacht naar hardlopen waaronder halve en hele marathons, kwart en halve triatlons gecombineerd met lange duur zwemmen. Offinga is ervan overtuigd dat een mens vitaal blijft door sport. Fanatiek sporten werkt misschien een beetje verslavend, geeft de CDA-wethouder toe. ,,Ik moet eerlijk zijn, ook ik heb wel eens geen zin, maar elke keer als ik gesport heb, voel ik me stukken beter.” Naast het vele zwemmen, wandelt Offinga geregeld. ,,Ik geniet van de vele tochten door onze gemeente en begrijp dan dat mensen hier graag leven, recreëren en genieten van het prachtige landschap en de mooie steden. Kortom: de schoonheid van Súdwest-Fryslân.”

Hij toont zich zeer gemotiveerd om Maarten van der Weijden bij te staan in zijn doel de Elfstedentocht te volbrengen. Daarbij speelt een rol om zoveel mogelijk geld in te zamelen. De wethouder roept inwoners van Súdwest-Fryslân op om zijn sportieve inzet op vrijdag 21 juni te ondersteunen door middel van een financiële donatie.

Tekst: Wiebe Dooper