Wat zegt de achternaam over de inwoners van Sneek?

SNEEK - Watersport en Sneek gaan samen hand in hand. Zien we dit terug in de achternamen van de inwoners van deze Friese stad?

Op de eerste plaats staat Jong als meest voorkomende achternaam in Sneek. De achternaam komt verspreid door heel Nederland voor, maar het vaakst in de provincies Noord-Holland en Utrecht. De achternaam Jong is een bijzondere achternaam, aangezien de familienaam te danken is aan de immigratie van de Chinese naam Jong uit Suriname. De achternaam wordt gecategoriseerd als adjectief. Een adjectief is afgeleid uit een bijvoeglijk naamwoord die een zelfstandige naamwoord functie hebben gekregen. De achternaam De Jong wordt beschouwd als de meest voorkomende familienaam in Nederland. Het betekent ook wel ‘junior’ ten opzichte van ‘senior’ en laat een vader-zoon verwantschap zien.

Vries, Boer en Dijkstra

Op de tweede plaats staat Vries. Deze achternaam is ook verspreid door Nederland, maar komt het meeste voor in het Noorden van Nederland. Met name in de provincie Friesland is deze familienaam populair. Vries wordt gecategoriseerd als een patroniem en herkomstnaam. Een patroniem verwijst naar de voornaam van iemands vader om zo de familierelatie kenbaar te maken. Een herkomstnaam geeft aan waar men vroeger vandaan kwam of welk gebied en huizen zij beheerden. In feite was Vries van oorsprong voor edellieden en grootgrondbezitters die zich noemden naar het dorp waar zij hun machtsbasis hadden.

Op de tweede plek volgt Boer. Boer is een veelvoorkomende naam in heel Nederland, waarbij het meest in de provincie Groningen, Drenthe en Zeeland. De achternaam verwijst naar het beroep boer. Ook wel veehouder of landbouwer genoemd. Een beroepsnaam is een achternaam die van werkwoorden zijn afgeleid of naar handelende personen verwijzen. Boer is tevens een patroniem, wat net zoals bij Vries verwijst naar de voornaam van iemands vader om zo de familierelatie kenbaar te maken.

Ten slotte komt op de derde plek Dijkstra. Deze achternaam komt ook verspreid door heel Nederland voor, maar het overgrote deel in de provincie Friesland. Dijkstra wordt gecategoriseerd als een toponiem, ook wel aardrijkskundige namen genoemd. Deze achternamen geven aan waar men vandaan kwam. Dijkstra duidt aan dat de familie aan een dijk woonde of afkomstig was uit een plaats met het naamselement -dijk.

Top 20

Places Nieuws zocht de top 20 meest voorkomende achternamen uit. De top 20 is verkregen uit data van Telefoonboek.nl. 1. Jong, 2. Vries, 3. Boer, 4. Dijkstra, 5. Visser, 6. Hoekstra, 7. Faber, 8. Postma, 9. Bakker, 10. Meulen, 11. Wal, 12. Dijk, 13. Zijlstra, 14. Berg, 15. Kuipers, 16. Wiersma, 17. Haan, 18. Bosma, 19. Brouwer en 20. Bootsma.

 

Zie: http://(Telefoonboek.nl)