Kunstacademie Friesland kiest Gaasterland als uitvalsbasis

BALK - Kunstacademie Friesland kiest Gaasterland als uitvalsbasis

Voor en inspirerende locatie voor het “buiten schilderen” (plein air) is Gaasterland immers een geschikte uitvalsbasis om te leren schilderen in de natuur. De variatie is onder handbereik: het IJsselmeer, velden, bos, rietkragen en bomenlanen. ,,Daarvoor hoef je niet op schildervakantie in Frankrijk”, aldus Doet Boersma, schilderdocent.

Deelnemers aan de schilderlessen in de natuur komen uit het hele land, België en soms Duitsland. In eerdere jaren heeft Kunstacademie Friesland ervaring opgedaan in Gaasterland. ,,Het is de deelnemers goed bevallen in Gaasterland. Ik ben trots op Friesland en ben ontzettend blij dat dit mooie landschap in Gaasterland “ter beschikking” is voor de schilderlessen.”, aldus Doet Boersma.

Er zijn nog 2 redenen waarom Doet Boersma in Gaasterland zo goed terecht kan met plein air schilderlessen. ,,Met slecht weer mogen we in boerderijen en onder afdaken of vanuit schuren bij mensen thuis het landschap schilderen. Ik voel me erg welkom in Gaasterland, ook de Gaasterlanders zijn trots op hun landschap en delen dit graag.

Deelnemers van verder weg kiezen voor een camping, B&B of hotel, logeeradressen zijn er in voldoende variatie in Gaasterland. Hotel Jans stelt haar tuinzaal (wat omgetoverd wordt tot atelier) ter beschikking voor de schilderlessen, in de zomer. Een flink deel van de schilderende gasten kiest daarom voor Hotel Jans als logeeradres.

Hoe gaat dat nu, zo’n schildervakantie? ’s Morgens is de ontvangst in het atelier bij Jans. Daarna gaat de groep met Doet’s atelierbus (met eigen auto er achteraan) naar een schilderlocatie. De bus bevat voor iedereen een tafel, ezel, kruk, schilder benodigdheden en thermoskannen koffie en thee. Het weer bepaald op elk dagdeel welk landschap geschilderd wordt. Op de plek aangekomen, wordt uitgelegd en gedemonstreerd hoe men het landschap kan zien, een keus kan maken en hoe er geschilderd wordt. Absolute beginners krijgen specifieke instructies, en gevorderden gaan juist meer eigenheid toepassen. Tussen de middag staat de lunch bij Jans klaar en ’s middags wordt een andere schilderplek gezocht. Het zijn inspirerende volle dagen, waar je veel kunt leren.

,,Wat opvalt is dat deelnemers buiten Friesland verrast zijn door het gevarieerde prachtige landschap hier. Friezen kennen Gaasterland en doordat ik allerlei , soms verborgen plekken, kies, zien zij “hun” Friesland ook met andere ogen” (Doet Boersma) . Startend in Rijs zijn er schilderdagen, -weken en losse workshops.

Het hele programma staat op: https://www.kunstacademiefriesland.nl/zomeracademie.html