Spectaculaire opening districtskantoor It Fryske Gea in Rysterbosk

RIJS Voorzitter Arjen van der Meer van It Fryske Gea opende afgelopen zaterdag samen met een historische personage van Job de Wildt, het nieuwe districtskantoor ‘De Wildtskuorre’ in het Rysterbosk bij Rijs. Samen lieten ze het doek vallen naar de ingang van het nieuwe kantoor. Een feestelijke dag volgde waarbij omwonenden en natuurliefhebbers een kijkje konden nemen achter de schermen tijdens het open huis.

Na een winterperiode in containerunits op het terrein bij het Rysterbosk, waren de medewerkers van It Fryske Gea opgetogen om terug te verhuizen naar hun nieuwe werkplek, die mede dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij is gerealiseerd. Het oude kantoor aan de Murnserleane voldeed al een tijdje niet meer aan de huidige eisen, het was slecht geïsoleerd en te klein geworden. Een voorwaarde voor de bouw van een nieuw kantoor was wel dat het charismatische karakter van het oude kantoor, die zo hoort bij het Rysterbosk, bleef bestaan. En dat is gelukt. Door het gebruik van oude dakpannen, hout uit het eigen Rysterbosk en zonnepanelen is De Wildtskuorre nu een energieneutraal en duurzame kantoor met een historische uitstraling.

Niet alleen de medewerkers zijn blij met hun nieuwe werkplek, ook de dwergvleermuizen kunnen opnieuw hun plekje vinden in de schaaldelen aan de buitenkant van het gebouw. Er zijn aparte kieren gemaakt in het gebouw waardoor het niet meteen opvalt. Adviesbureau Faunax gaf voor de bouw advies en hulp bij de ‘verhuizing’ van de vleermuizen, zodat de werkzaamheden de dieren niet zouden verstoren. De vleermuizen kregen een alternatieve plek in de wand van de werkschuur bij De Wildtskuorre. In de zomermaanden is er een goede kans dat de vleermuizen op zoek gaan naar een veilig plekje in de ruimtes van het nieuwe gebouw om hier in alle rust weer een kraamkolonie te vormen.

De naam van De Wildtskuorre verwijst naar de grietman Job de Wildt, die in de zeventiende eeuw behoorde tot de Amsterdamse admiraliteit. In 1676 kocht de Wildt 2200 hectare grond tussen Oudemirdum en Makkum, waaronder het Rysterbosk, om er tabak te kunnen laten verbouwen. De historische Job de Wildt en zijn vrouw werden herleefd tijdens de opening en nagespeeld door acteurs van toneelvereniging Bakhuizen.

Een prachtig kunstwerk werd geschonken tijdens de opening van De Wildtskuorre aan It Fryske Gea namens alle bouwers en architect Piter Jukema. It Fryske Gea was blij verrast met het kunstwerk, een beeld van het gebouw met vliegende vleermuizen uit cortenstaal, gemaakt door kunstenaar Gerrit Terpstra uit Heeg.