Eerste boek ‘21 man’ voor pakezegger Gesinus van Netten

SNEEK Hiltje Grondsma uit Heeg mocht vanmiddag het eerste exemplaar van het boek ‘21 man’ over de beruchte razziawedstrijd van 12 mei 1944 in Sneek in ontvangst nemen. Daarna werd een herdenkingswedstrijd gespeeld tussen een Sneker team met Michel Vlap en team West.

De 17-jarige pakezegger van Gesinus van Netten uit Hommerts wiens halfbroer Willem Rienstra 75 jaar geleden werd opgepakt bij de razzia tijdens de voetbalwedstrijd tussen de elftallen van de districten Noord en West vond het een grote eer om het door sportjournalist Peter van der Meeren geschreven boek te ontvangen. En de in Jutrijp wonende oud-Sneker vond het een eer om het juist aan haar te overhandigen omdat de verhalen door moeten worden gegeven, juist aan de jeugd. Daarnaast gaf pake Gesinus Van der Meeren het laatste zetje om aan een bijna twee jaren durende zoektocht te beginnen naar wat zich op die angstaanjagende dag allemaal heeft afgespeeld in het voorlaatste oorlogsjaar in Sneek en de gevolgen daarvan.

De boekpresentatie was een van de hoogtepunten tijdens een memorabel herdenkingsprogramma vanmiddag en vanavond op, rond en in de rijksmonumentale tribune op het sportpark aan de Leeuwarderweg. Onder andere door zich te verstoppen in de houten tribune en te vluchten via tuinen en weilanden bleven veel mannen, die ook geholpen werden door het Stedelijk Muziekkorps en anderen uit handen van de Duitsers.

Dat lukte 21 mannen niet. Twee van hen lieten het leven. Willem Rienstra overleefde kamp Neuengamme niet. Johannes Bakker uit Sneek wiens vrouw zwanger was toen hij opgepakt werd, kwam doodziek terug en overleed niet veel later. Het is allemaal minutieus beschreven in een even lijvig als uniek boek van 480 pagina’s (formaat A4) dat zonder winstoogmerk is geschreven. ,,Het is een beetje uit de hand gelopen”, volgens de schrijver die geraakt en meegesleept werd door de vaak fascinerende en aangrijpende verhalen van betrokkenen en ooggetuigen.

De herdenkingswedstrijd begon na een indrukwekkende minuut stilte en het Fries volkslied gespeeld door het net als 75 jaar geleden opnieuw aanwezige Stedelijk Muziekkorps. De krasse Snekers Libbe Nauta en Anne van der Werf, toen als jongemannen aanwezig bij de razziawedstrijd, waren er ook nu weer. Beide 90 jaar. De eerste gaf als legendarisch oud-arbiter het eerste fluitsignaal, de tweede - onder andere oud-FVB voorzitter- de aftrap. ,,Mooi om dit mee te maken”, zei hij later aan de stamtafel in de Spartakamer van de tribune.

De stichting Boek 21 man en gastheer LSC 1890 benadrukten met hun vlekkeloze organisatie dat ‘we nooit mogen vergeten wat er gebeurd is en dat we de slachtoffers nooit mogen vergeten’. De bij de herdenkingswedstrijd aanwezige burgemeester Jannewietske de Vries complimenteerde LSC treffend met de woorden ‘LSC heeft er een verdieping bij’. Voorzitter Henk Douwsma van LSC liep trots rond: ,,Dit was mooi. Dit verdient een vervolg.”

De coaches Foppe de Haan en Jan Vlap én circa 1500 toeschouwers zagen het Sneker elftal na een 3-0 voorsprong bij rust (goals Patrick Zijda (2x) en Jantje Dommerholt met 3-5 verliezen van team West.