De Schepenfries op negen panelen

IJLST - Met de expositie de Schepenfries wordt de viering van 750 jaar Stadsrechten IJlst afgesloten. Schepenfries is een permanente buitenexpositie bestaande uit negen panelen.

Geïnspireerd op de muurschildering Fürstenzug in Dresden is het door ontwerpster Nynke Terpstra ontwikkelde Schepenfries een verhalende voorstelling over schepen die in IJlst zijn gebouwd. Op de panelen worden de hoogtepunten uit de geschiedenis van IJlst getoond door middel van grote schilderijen. Van prehistorie tot heden, begeleidt door korte teksten. De rode draad vormt de scheepsbouw, scheepvaart en handel in IJlst. De schilderijen worden geschilderd door Johannes Terpstra en zijn gebaseerd op het onderzoek van Jan Tabak.

De Schepenfries is een geschenk van, voor en door de mienskip van IJlst. De onthulling van de Schepenfries zal plaatsvinden op woensdag 29 mei vanaf 15.30 uur. In de Doopsgezinde kerk houdt Meindert Seffinga, directeur van het Fries Scheepvaartmuseum, een lezing over de Friese scheepsvaart in relatie tot IJlst. Dit wordt vervolgd door de officiële opening en onthulling van de Schepenfries aan de Kearnstien.

Werkgroep Historie, onderdeel van de Stichting IJlst 750 Jaar, nodigt belangstellenden uit om de opening van de Schepenfries bij te wonen. Voor meer informatie zie info@ijlst750.nl. Graag even aanmelden.