Broers domineren in De Domp

SNEEK - Plaatselijke favorieten konden vrijdagavond geen rol van betekenis spelen in de Wielerronde van Sneek waarin het Open Fries Kampioenschap in de Sportklasse op het spel stond. Het complete podium bestond uit renners uit Noord-Holland.

Dé slag werd geslagen in ronde 37 toen de gebroeders Kay en Jard Blokdijk samen met provinciegenoot Ming-Ko Sun uit het peloton wegsprongen. Zij kregen de vrijgeleide van het peloton en vergrootten gestaag hun voorsprong tot maximaal zo’n veertig seconden. Vier toeren voor de finish mocht het peloton afsprinten, aangezien de kans bestond dat de drie op kop hen zouden inhalen.

Paul Bijlsma won de sprint om plek vier. Uiteindelijk waren er dus nog maar drie renners in koers. In de laatste ronde buitten de broers Blokdijk hun numerieke meerderheid in de kopgroep uit en deed Jard een succesvolle lead-out voor Kay, die naar de zege sprintte. De aan de meet toch ook niet trage Sun moest tevreden zijn met brons.

Ondanks de gerede kans op regen, waren er toch nog zestig renners naar de Domp in Sneek afgereisd. Daarbij een heel aantal renners uit Groningen en de kop van Noord-Holland. De koers bleef lange tijd redelijk gesloten, al werd er wel gestreden om de puntjes voor de leidersprijs. Na dik twintig ronden op het een kleine kilometer lange parcours, ondernamen Roel Koenis en René van der Meulen een kortstondige aanvalspoging. Even later was het Robert van Dam met een volgende poging, maar ook hij wist niet lang uit de greep van het peloton te blijven.

Toch stond er na afloop in de Wurkwinkel een leuke troostprijs voor Sun klaar, hij was namelijk de winnaar van de leidersprijs en won hiermee een waardebon van de juwelier. Daarnaast kregen de beste vier van elke premiesprint een klein prijsje. Tot slot werd de top-10 in het zonnetje gezet en kreeg Kay Blokdijk de felbegeerde Open Friese Kampioenschapstrui omgehangen.

Top-10: 1. Kay Blokdijk, ‘t Veld; 2. Ming-Ko Sun, Den Helder; 3. Jard Blokdijk, Schagen; 4. Paul Bijlsma, Franeker; 5. Date Burgerjon, Leeuwarden; 6. Tjerk de Boer, Weidum; 7. Nick Slijkerman, Anna Palowna; 8. Ronald Blei, Zwartsluis; 9. Dick Post, Wezep; 10. Miente Steensma, Drachten.