Succesformule in Oppenhuizen laat mensen met geheugenproblemen weer stralen

OPPENHUIZEN - Een woonhuis omgebouwd tot dagbesteding voor patiënten met geheugenproblen, midden in het Friese Oppenhuizen, blijkt een doorslaand succes. Gasten die er komen, fleuren zichtbaar op, net zoals hun partners en mantelzorgers. De belangstelling voor dagopvang ‘Beleef’ is in korte tijd dan ook flink gegroeid. Oprichtster Engelien Perridon - de Jager: ,,Ik weet uit ervaring dat onze gasten vaak veel langer thuis blijven wonen.”

De taxi is heilig voor Engelien. Al haar gasten worden gebracht en gehaald met een glimmende donkere mercedes of andere sjieke wagen - alsof ze op staatsbezoek gaan in plaats van naar de dagbesteding. De bussen met de naam van een zorginstelling erop vindt ze te confronterend voor haar gasten. ,,Ik wil het zo gewoon mogelijk houden. Dat je niet iedere dag de confrontatie hoeft aan te gaan met het anders worden...”

In 2017 besloten Engelien Perridon en haar man Marten de andere helft van hun twee-onder-een-kap woning in Oppenhuizen erbij te kopen, om daar een dagbesteding van te maken voor mensen met dementie, Alzheimer of andere geheugenproblemen. Engelien had haar sporen verdiend in de ouderenzorg en kwam steeds vaker met een gefrustreerd gevoel thuis. Veel dingen konden anders. Beter. Haar man stimuleerde haar om voor zichzelf te beginnen. Het resultaat is dagbesteding Beleef: een gezellig huis dat opvang biedt aan maximaal zes mensen per dag.

Behalve veel persoonlijke aandacht en gezelligheid krijgen de gasten van Beleef geheugentraining aangeboden. Vaak spelenderwijs, door middel van bijvoorbeeld een spelletje Memory met Engelien. Ook gaan ze regelmatig de deur uit voor een uitje. De lunch bestaat uit een gezonde, huisgemaakte maaltijd, en aan het einde van de dag worden de gasten weer met een taxi terug naar huis gebracht.

Opgetogen

En het werpt zijn vruchten af, is te zien op een woensdag in maart. De gasten, zes stuks in totaal, druppelen rond half tien binnen. Ze stappen met trots gezicht uit de taxi en lopen opgetogen de oprijlaan op. Binnen neemt een vrijwilligster de jassen aan. Beslagen brillen worden schoongemaakt, kleren nog even rechtgetrokken. Ze klappen elkaar op de rug en geven hier en daar een hug aan een andere gast. Op de lange tafel in het midden snijdt Engelien een zelfgebakken appeltaart aan. Er wordt gekletst en gelachen: de sfeer is top.

,,Ik geniet hiervan”, zegt gast Gerda. Ze komt sinds vorige maand drie dagen in de week naar dagbesteding Beleef. ,,Wat we doen de hele dag? Dat weet ik niet meer precies. Het is gewoon hartstikke gezellig.” Hoewel niet alle gasten zich de activiteiten kunnen herinneren, is wel degelijk een goed gevuld programma, blijkt uit de aanvullingen van Engelien. Creatieve activiteiten, geheugenspelletjes, wandelingetjes, een cursus mindfullness, een bezoek aan de boer uit het dorp die zijn nieuwe melkrobot wil showen. Engelien: ,,En binnenkort gaan we een dagje uit naar de bollenvelden in Noord Holland”.

De aanvragen voor dagbesteding Beleef zijn binnen enkele weken omhoog geschoten. Niet alleen de gasten, maar ook de mantelzorgers of thuiswonende partners varen er wel bij. Engelien: ,,Voor de gasten komt er structuur in de week en er worden weer sociale contacten opgebouwd. Maar wat ook heel belangrijk is: het thuisfront krijgt even tijd om weer nieuwe kracht op te doen. Zo houd je het thuiswonen gewoon veel langer vol.”

http://www.youtube.com/watch?v=SS6VkvmOY3E