Leesactie IKC Bonifatius brengt 10.000 euro op voor Afrika

SNEEK De leesactie op de Bonifatiusschool heeft 10.000 euro opgeleverd voor AMREF Flying Doctors in Afrika.

Twee weken lang werd er dagelijks fanatiek gelezen door de kinderen van IKC Bonifatius in Sneek. Een half uur per dag onder schooltijd, en ook thuis werd er extra tijd voor ingeruimd. De uitdaging was zoveel mogelijk boeken te lezen, want voor elk uitgelezen boek sponsorde papa, mama, opa, oma of wie dan ook een klein bedrag. De opbrengsten komen ten goede aan AMREF Flying Doctors.

Het win-win effect van de actie werd al snel duidelijk. ,,Met 2 weken was het niveauverschil al zichtbaar”, merkte juf Canèsia uit groep 3 op. ,,Ook het concentratieniveau zag je al in 2 weken duidelijk verbeteren”. De kinderen werden extra gemotiveerd door de ‘leesmeters’, die letterlijk in gestapelde meters lieten zien hoeveel boeken er verslonden waren per klas. De belangeloos als prijs ter beschikking gestelde ijsjes van Min 12, en de boekenpakketten van Boekhandel Van der Velde hielpen natuurlijk ook mee.

Tijdens de Koningsspelen werd bekendgemaakt wat het totaalbedrag is geworden dat de kinderen bij elkaar hebben gelezen. Maar liefst 10.099,07 euro! Directeur Karin Staal is ,,trots op de saamhorigheid van de kinderen, hun ouders en de leerkrachten, en hun harde werk voor het goede doel; ”we gaan deze ervaringen gebruiken voor het stimuleren van lezen op school, omdat we gezien hebben wat een geweldige motivator een gezamenlijk goed doel is”.

Initiatiefnemers Agnes Egmond en Carolien Zijlstra-Dikhoff zijn onder de indruk: ,,Dit hadden we nooit durven dromen! Hiermee kan AMREF 1500 kinderen toegang geven tot schoon drinkwater, toilet en wasgelegenheid. Dit is van grote invloed op de gezondheid van de kinderen in Afrika. “

Agnes en Carolien zijn nog niet van plan om stil te zitten. Samen met hun 4 teamgenoten hebben ze zich als doel gesteld om al fietsend minimaal 30.000 euro op te halen voor AMREF.

Volg hen op https://www.africaclassic.nl/the-flying-dutchmen of op Facebook: The Flying Dutchmen Africa Classic.