Vroegere pand Bert Meubelen in trek

SNEEK - De vestiging van het Nationaal Modelspoor Museum aan de Smidsstraat 14 (De Hemmen), vereist een wijziging van het bestemmingsplan, aldus wethouder Stella van Gent. En die verandering kan worden geregeld, beantwoordde ze op vragen van PvdA-raadslid Paula van der Veer.

Het museumbestuur vraagt de raad en B&W de eerste vijf jaar twee ton als garantiebedrag voor eventuele aanloopverliezen. Daarnaast wordt een eenmalig bedrag gewenst van € 215.000 voor onder meer verhuiskosten en inrichting. Van een garantiestelling is nog geen sprake, maar “we denken pro-actief mee”, aldus Van Gent. En ze gaf aan dat Súdwest bereid is incidentele kosten positief te delen. 

Paula van der Veer wijst erop dat het museum ambities heeft en een mooie collectie treinen. Op de huidige locatie in het station is het museum echter uit zijn jasje gegroeid. Het pand aan de Smidsstraat is daarentegen iets te groot.

Er bestaat bij partijen als Technolab SWF en de Drones Academy ook belangstelling om een deel van dit pand te huren. ,,Wij willen natuurlijk graag dat het Nationaal Spoorweg Museum in Sneek blijft. Het trekt namelijk steeds meer bezoekers. Het blijft allemaal nog even puzzelen”, zegt Paula van der Veer.