Bloedstollende ontknopingen vandaag op Sneekermeer

KOLMEERSLAND

Bloedstollende ontknopingen vandaag tijdens de slotdag van de 83ste Sneekeek op het Sneekermeer. Splashzeilster Joukje Rijpma uit Heeg voegde zich  bij de hoofdprijswinnaars. In de Schakel lukte het Erwin de Vries en Ilonka van der Zee om Nederlands kampioen Ronald Damen te verslaan. Verder feest bij Fetze Gaastra na een ongelooflijk spannende ontknoping in de Tirion21.

Op Hardzeildag mislukte het in Schakel 2558 om de buit veilig te stellen. ,,Na een perfecte start kwamen we niet goed door het eerste kruisrak. In al die kapot gevaren hoge golven hadden we de snelheid niet. Dat werd later, met name op de Poelen waar het wat rustiger was beter. Uiteindelijk hebben we van plaats 12 nog opgehaald naar 4r. We waren liever tweede geworden. Dan waren we er gisteren geweest. Maar goed, het is goed gekomen”, zei stuurman Erwin de Vries nadat hij de hoofdprijs veilig stelde.

,,Onwijs blij mee. We hadden vandaag maar één taak en dat was zorgen dat Ronald (Damen, red.) niet eerste kon worden. We hebben hem in het eerste kruisrak opgevangen en dat hebben we volgehouden. Ik vind het zelf niet de leukste wedstrijden, maar je slaat jezelf voor de kop als je door dat niet te doen je hoofdprijs verspeelt.” Het is het vijfde wandbord voor De Vries, de derde samen met Ilonka die er nu vier heeft.

Jim Horrevoets, in Spanker 22 varend met zoon Niels, kreeg een fikse tegenvaller te verwerken. Even dachten ze de hoofdprijs in handen te hebben. Maar door een toegekend protest van naaste belager Duco Hacquebord, die in het dagklassement een plaatsje opschoof, kaapte hij het wandbord voor de neus van de Snekers vandaan.

Joukje Rijpma uit Heeg kreeg gisteren op Hardzeildag in de Splash Blue een tikje. In de harde wind voer ze na de serie 1,2 en 1 plotseling een 12. Vandaag, met gelukkig voor haar weer minder wind, had ze aan de derde plaats voldoende om de concurrentie op afstand te houden.

In de Randmeer vochten de oude zeilmaten Folkert Attema, nu wonend in Utrecht, en oud-dorpsgenoot Auke de Jong uit Heeg vandaag om de hoofdprijs. Die ging op het nippertje naar de eerste die aan de achtste plaats precies genoeg had om in het klassement een punt over te houden op De Jong.  

In de Tirion21 eindigden maar liefst drie zeilers op 8 punten! De hoofdprijs ging naar stuurman Fetze Gaastra uit Scharnegoutum en zijn bemanningsleden Jorrit ter Horst en Tjalling Schurer. Zij hadden namelijk twee eerste plaatsen, eentje meer dan de beide rivalen.

In de Zestienkwadraat eindigde het damesteam Jansje Hofstra/Pauline van der Zee uit Oppenhuizen en Sneek keurig als derde. Bob Heineke, die na drie dagzege’s gisteren zijn mast verspeelde, herstelde zich. Met zijn zus varend in de gerepareerde 4270 wist hij zich in de slotwedstrijd veelvoudig Nederlands kampioen Thijs Kort van het lijf te houden. Kort kreeg net als talrijke collega’s gisteren een dsq vanwege een verkeerd genomen boei.

Laurens Reiker uit Scharnegoutum en fokkenist Jelte Tesselaar wonnen in de Flits C de Sneekweek. Het Sneker familietrio Jacob, darter Rick en Ivo Hofstra werd winnaar in de Valk B.

De Sneker broers Rob en Peter Aukema grepen naast de hoofdprijs. Rob werd in de Olympiajol derde en Peter moest in de Finn buigen voor Ronald Ruiter uit Nijkerk.

 

 


Auteur

Sjoerd Stiensma (Eind)redacteur Sneeker Nieuwsblad