Brandsma en Yntema 5 en 6 op WK Vaurien

TRAVEMÜNDE

Angela Brandsma en Jelmer Yntema zijn in de eindrangschikking van het WK zeilen in de Vaurien op de vijfde en zesde plaats geëindigd. Er namen vorige week 62 Vauriens deel aan het WK op de Oostzee bij Travemünde.

Met een reserveroer op de boot van fokkenist Daan Stoel perste Brandsma er op de slotdag zaterdag een 9e en 5e plaats uit. Jelmer Yntema en zijn Leeuwarder fokkenist sloten af met de klasseringen 16 en 12. Het leverde in het klassement voor beide teams geen positieverbetering of verslechtering op. Ze hielden de posities die ze vrijdag innamen.

De Nederlandse duo’s mogen zich ’best of the rest’ noemen achter de vier ongenaakbare Spaanse teams die het WK vanaf het begin domineerden. Pablo Cabello werd vierde. Hij raakte zijn titel kwijt aan landgenoot Francesco Zampacavalo die op de voorlaatste dag al zeker was van de wereldtitel. Hij zeilde op de slotdag wel en noteerde en passant zijn achtste ’eentje’ in de serie van 14 races. De overige plaatsen (3x2, 2x3 en 4) zijn veelzeggend over de dominantie.

Thom de Haan en Nico Lochhorn vielen net buiten de toptien. De twee Snekers eindigden als elfde. Op de plaatsen 14 tot en met 17 de Nederlandse teams Femke Yntema/Keeti Neijman, Linze Andringa/Kristy de Leeuw en Tim Spek/Jildert Kuperus. De Snekers Jurgen en Amarens Roman eindigden als 22ste.

In het damesklassement werd Yntema onttroond als wereldkampioene door de Spaanse Paula González Esteban.