De fanfare zwijgt in Oosthem en omstreken

OOSTHEM

Met een afscheidsconcert in ’t Himsterhûs van Oosthem zette fanfare-korps Hâld Moed er zaterdagavond een weemoedige punt achter. Het was een moeilijk, maar weloverwogen besluit, zeggen Greetje van der Werf en Tjitske van der Zwan-Osinga, twee van de uitermate betrokken muzikanten van het aloude korps dat zich in 2014 en 2015 nog twee keer naar het Open Nederlands Fanfare Kampioenschap blies in de derde divisie.

Hiermee valt na 95 jaar de fanfaremuziek stil in de dorpen Oosthem, Abbega, Folsgare en Nijesyl. De fanfare zwijgt. De HaFaBra heeft het moeilijk. Hâld Moed gaat als slapende club in de rust. Nota bene slechts een handvol jaren voor het honderdjarig bestaan van het korps dat saamhorigheid hoog in het vaandel had, gaan de instrumenten in de koffer.

,,Het is echt niet een beslissing van het ene op het andere moment, dat hoef ik vast en zeker niemand uit te leggen”, zegt de 53-jarige Greetje van der Werf als ze een kartonnen doos met een deel van het archief van Hâld Moed op tafel plant.

De saxofoniste die als secretaresse van de muziekvereniging in de voetsporen trad van haar vader Jacob Osinga had met haar collega-muzikanten natuurlijk heel graag het eeuwfeest gevierd. Maar na jaren lang vechten voor het bestaan houdt het nu echt op. Of de naderende mijlpaal het extra wrang maakt? ,,Dat is het sowieso al. Maar het kan niet anders. Het is ook zeker niet alleen een besluit van het bestuur. Het is in overeenstemming van alle leden.”

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.