Nationale Molendag op 12 en 13 mei

SNEEK

De molens van Sloten, IJlst en Woudsend zijn zaterdag 12 en zondag 13 mei te bezichtigen tijdens de Nationale Molendag.

Thema van het belangrijkste molenevenement van Nederland is dit jaar 'Ontmoet de molenaar!'. Dit naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands molenaarsambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

In de provincie Friesland doen ruim 40 molens mee. Voor kinderen is gratis het Molen-Ontdekboekje op te halen. In Woudsend zijn houtzager De Jager en korenmolen ‘t Lam open, in IJlst houtzager De Rat.

Extra feest is het rond De Kaai in Sloten. De plaatselijke molenvereniging viert namelijk het 90-jarig bestaan. De molenvereniging werd opgericht om het draaiende erfgoed te behouden toen in 1923 door elektrificatie vele molens tegen de vlakte gingen. Op 11 mei 1928 werd de ’Vereeniging tot behoud van den Korenmolen en andere monumenten’ een feit.

Ter gelegenheid van het jubileum wordt een boekje uitgebracht over De Kaai geschreven door Gerben D. Wijnja. Het boekje beschrijft de geschiedenis van de molen, maar vooral van de vereniging, de ontstaansgeschiedenis, de bestuurlijke dilemma's die eigenlijk nu nog spelen.

Oud-bestuursleden en -molenaars komen aan het woord. Zij vertellen over de verschillende restauratie die er zijn geweest. Ook de huidige ( vrouwelijke) molenaars en vrijwilligers komen aan het woord. Het boekje telt 40 pagina's.

Tijdens de start van de Molendag neemt burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren het eerste exemplaar in ontvangst.