Harinxmaland gevaarlijk voor katten

SNEEK

Woonwijk Harinxmaland blijkt op dit moment gevaarlijk te zijn voor katten. In een klein jaar tijd zijn er 26 katten verdronken.

Naar de oorzaak is het gissen. De in de Ype Johannesstraat wonende Evelien Reijenga vreest dat er mogelijk een kattenhater actief is de nieuwe wijk. Op 20 december 2017 moest ze haar eigen, verdronken kat uit het water vissen achter de sinds kort bewoonde huizen van Groots Wonen.

Dat is niet de enige. Volgens de Sneekse, sinds kort ook vrijwillig medewerkster van de Dierenambulance De Meren, staat de teller vanaf april/mei vorig jaar tot nu, op bijna dertig verdronken katten in het water van Harinxmaland. ,,Als buurtbewoners vinden wij dit verschrikkelijk. Er moet wat gebeuren”

Reijenga, die laatst een onder auto’s kijkend persoon zag rondscharrelen in haar straat, weet dat er ook nog een aantal katten vermist wordt in de wijk. Ze adviseert mensen die hun huisdier missen of dood hebben gevonden, dit te melden bij de politie en de gemeente.

Een kat kan door wat voor oorzaak ook te water raken. Ze kunnen zwemmen. Maar in het Harinxmaland hebben ze een probleem, want ze hebben geen grip op de hoge stalen walbeschoeiing en komen niet meer op het droge. Een verbetering zou scheepstouw kunnen zijn dat aan de wal wordt geknoopt. Dat is succesvol in steden met grachten waar het project ‘kat uit de gracht’ loopt.

Reijenga: ,,Vorige week hebben we met de dierenambu weer een kat uit het water van het Harinxmaland gehaald. Zo’n beestje maakt vaak deel uit van een gezin. Het is hartverscheurend als je je kind moet uitleggen dat je kat verdronken is.”