At the Watergate-tune gepresenteerd op muziekfestival VERS!

Sneek

De zesde editie van VERS! kende zaterdag 10 februari een primeur: voor het eerst werd de At the Watergate-festivaltune publiekelijk gespeeld. Het speciaal voor het muziekspektakel  – van 9 tot en met 11 mei in Sneek en omgeving – gecomponeerde lied was tegen 20.00 uur bij de opening van VERS! te horen. Cultuurwethouder Stella van Gent trad daarbij op als achtergrondzangeres.

Na de bijzondere aftrap vonden op zes podia bij Kunstencentrum Atrium en Poppodium Bolwerk in Sneek ruim dertig optredens plaats. Vooral jong muziektalent uit de regio liet van zich horen. Zij kregen gezelschap van onder meer Elske DeWall en Gerson Main.

Het lied voor het festival At the Watergate, onderdeel van Culturele Hoofdstad LF2018, werd uitgevoerd door de Bogerman Bigband, het Bogerman Kamerorkest en een samengestelde band met onder meer leerlingen van Kunstencentrum Atrium. De  zangpartijen waren voor Janne Landman en Jovan Smilda. Het pakkende nummer 'At the Watergate', waarvan het refrein snel al werd meegezongen door het publiek, is geschreven door Michiel Merkies. Anne Oosterhaven arrangeerde het voor een orkest.

De festivaltune werd gespeeld in een volle Noorderkerkzaal, een van de zes VERS!-podia. Van Gent tekende voor de gelegenheid voor de achtergrondzang. Een bescheiden bijdrage, aldus de kersverse wethouder die een prachtig stemgeluid liet horen. ,,Ik ben er trots op dat driehonderd muzikanten vanavond meedoen aan VERS!”, zei ze voorafgaand aan het optreden. ,,De jongste jeugd en professionals spelen hier samen. Voor zo'n innovatief festival is Cultuur Kwartier Sneek dé plek.”

Circa duizend bezoekers, evenveel als voorgaande jaren, genoten op VERS! van de energie en het spel van de muziektalenten uit de omgeving. Liefhebbers van allerhande stijlen kwamen aan hun trekken. Groepen als Tremble, Smûk, Soundboxx, Electric Hollers, Ananazz, Marane All Stars, Dolltones en Unlocked trakteerden tot 1.00 's nachts op een swingende mix van pop, rock, jazz, blues, funk, rockabilly, soul en meer. Ook het Duitse slagwerkensemble Nordhorn was van de partij. De groep keert in mei terug voor optredens bij At the Watergate, net als veel regionale bands op VERS!

Naast onder meer Gerson Main, Ella & her man, de Bogerman Bigband en L'dia on Bass met haar Level 42-coverband Heathrow bleek Elske DeWall een van de grote publiekstrekkers. Samen met haar band was de Friese singer-songwriter een perfect voorbeeld voor het aanwezige talent. Die rol onderstreepte DeWall 's middags al tijdens een zangworkshop bij Kunstencentrum Atrium. Hierbij kwamen allerhande zangoefeningen en tips voor het geven van een uniek optreden aan bod. De deelnemers aan de workshop zongen bij de opening van VERS! met elkaar het nummer 'To Make You Feel My Love', met DeWall op piano. De workshop van DeWall maakte deel uit van de NEO MusicLABS. een project van Keunstwurk. Er waren zaterdagmiddag ook workshops van L'dia on Bass en gitarist Wietze Koning.

 


Auteur

redactie