Achtste Sneker Filmwinter gisteravond in gang gezet

Sneek

Cultuurwethouder Stella van Gent heeft gisteravond de achtste Sneker Filmwinter in gang gezet. Twee nagenoeg volle zalen genoten daarna van de première van Darkest Hour. Vanmiddag vanaf 13.00 uur barst het filmfestival, dat zich getuige de voorverkoop mag verheugen op een nieuw bezoekersrecord, echt los. Vorig jaar passeerden 3000 belangstellenden de kassa's van Cine Sneek.

Filmliefhebber Van Gent sprak haar bewondering uit voor het enthousiasme en doorzettingsvermogen van de Filmhuis crew die al dertig jaar lang de meest bijzondere films naar Sneek weet te halen en nu voor de achtste keer in successie en driedaags filmfestival heeft opgetuigd. Vanwege Culturele Hoofdstad 2018 is in samenwerking met het Fries Filmarchief een filmarchiefprogramma samengesteld met fraaie oude beelden van Sneek, Bolsward en de Zuidwesthoek. Een op voorhand mooi extraatje, waarmee Sneek na de Frijtinker in IJlst alvast een voorschot neemt op de volgende week officieel beginnende CH-activiteiten. Inhakend op de titel van de openingsfilm sprak Van Gent over haar 'lightest hour  in het mooiste weekend van januari' waarin de echte 'die hards' veertien films kunnen zien uit het gevarieerde aanbod dat weer is samengesteld door Ger de Boer. ,,Dit festival is groot geworden door klein te blijven. Het is begonnen als een droom van vijftien jaar terug. Jullie wilden meer films laten zien dan alleen op dinsdagavond. Acht jaar geleden werd die droom werkelijkheid. Er is hard gewerkt om naamsbekendheid op te bouwen en dankzij jullie inspanningen is dit nu het best bezochte filmfestival waar heel veel mensen ontzettend naar toe leven." De film is, zo vindt Van Gent, de meest optimale kunstvorm die er is. ,,Het zijn de verhalen, de verbeelding, vaak gelardeerd met mooie muziek en vooral: je zit even niet in je eigen leven. Je gaat mee in de geschiedenis, je gaat mee over de hele wereld. Bij een goede film vergeet je voor even je eigen leven compleet." Darkest Hour vertelt het meeslepende verhaal van de eerste meidagen van 1940 van de net tot premier van het Verenigd Koninkrijk uitgeroepen Sir Winston Churchill die vanwege de Duitse Blitzkrieg meteen nauwelijks te dragen beslissingen moet nemen. De horkerige, veel drinkende, maar geniale staatsman stuit op weerstand bij het establishment en zijn eigen conservatieve partij en heeft te maken met een aanvankelijk sceptische koning. Alles scherp afwegend, twijfelend maar vooral slim, doortastend en met aansprekende speeches krijgt hij als leider van het Britse oorlogskabinet het land achter zich de strijd aan te binden tegen Hitler. De film staat voor morgenavond nog een keer in de Filmwinterprogrammering.  

Auteur

redactie