Dieetkok en diëtist ontwikkelt e-book met slankrecepten

Sneek

 SNEEK - In het kader van de ‘Wereld Gezondheidsdag’ op vrijdag 7 april stelt Jehanne van der Meer, diëtist en dieetkok van Instituut Xelf de voorproef van haar e-book: “Uitgebalanceerde  en eenvoudig te bereiden recepten”, gratis ter beschikking.

Gezondheid is een ingewikkelde en complexe zaak: zelfs als we het alleen maar over het facet eten hebben, aldus Van der Meer. In delen van de wereld hebben mensen moeite om aan voldoende eten te komen, in het andere delen is er te kust en te keur aan voedsel en sterven mensen aan de gevolgen van te veel eten. In Nederland wonen in de drie noordelijke provincies de meeste mensen met overgewicht. Dit zijn voornamelijk de mensen boven de 40 jaar. En sinds enkele jaren gaat onze gezondheid niet meer vooruit, maar zien we zelfs een lichte daling. In de arme landen hebben de mensen weinig te “eisen”. In ons land willen we bewust en onbewust dat ons eten aan allerlei voorwaarden voldoet. We willen in onze 24- uurs maatschappij dat eten lekker is, maar ook gemakkelijk te verkrijgen, niet te duur, snel klaar en geschikt voor het hele gezin. Mensen die bewust letten op hun gezondheid, maar ook de mensen die vanwege gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoog cholesterol of overgewicht bijvoorbeeld, bewust willen investeren in hun gezondheid hebben nog andere “eisen”. Ze willen ook dat het goed uitgebalanceerd is qua voedingstoffen, voldoende eiwitten, niet te hoog in de koolhydraten, genoeg vezels, niet te veel (verzadigd) vet, vers, geen suiker, niet te hoog in zout en in calorieën, enzovoort. Daarom in het kader de ‘Wereld Gezondheidsdag’ een voorproef van dit e-boek. Lezers kun zo uitproberen hoe deze verantwoorde gerechten van vlees, vis, kip en vegetarische vleesvervangers en een verantwoorde cake, gemaakt kunnen worden en natuurlijk hoe ze smaken. De recepten zijn op 17 punten gescreend. Veel van de gerechten zijn kleurige éénpans gerechten, binnen het gerecht ook gevarieerd in de verschillende soorten smaak (zoet, zout, bitter, zuur). Daarnaast is er gezorgd voor afwisseling in mond/kauwgevoel (zacht, stevig, knapperig). Alle gerechten voldoen aan de criteria van de Voedingsraad. De analyse is toegevoegd. Jehanne van der Meer is diëtist, eettherapeut, voormalig dieetkok en columnist van het Sneeker Nieuwsblad. Ook is ze blogger voor de Nederlandse Vereniging van Dietisten. Ze biedt al ruim 35 jaar begeleiding aan mensen die tobben met hun eten en hun gewicht. De voorproef van het gratis e-book kan aangevraagd worden door te  mailen naar: jehanne@instituutxelf.nl.

Auteur

redactie