Comenius winnaar VSHO-vakwedstrijd in Sneek

Sneek

CSG Comenius is de grote winnaar geworden van de 12e VSHO-vakwedstrijd vanmorgen in Sneek. De school uit Leeuwarden leverde het Beste team overall, Beste Horeca team (koks en gastvrouw), Beste Gastheer/Gastvrouw en Beste Bakkerij Team. Gastheer Bogerman Sneek won ‘Bakkerij individueel’ en het OSG Singelland won de prijs voor het beste Kookteam.

Vmbo-leerlingen van 5 noordelijke scholen, streden tegen elkaar in 3 disciplines, koken, serveren en bakkerij. De leerlingen van de verschillende scholen werden gejureerd door een vakjury horeca. Bestaande uit koks en mensen uit het bedrijfsleven. Elke school leverde vijf leerlingen, twee koks twee bakkers en een gastvrouw/heer. Voor de gasten het restaurant in druppelden, waren de voorbereidingen voor de ontvangst al in volle gaan. Per school was er in het lekker-nij restaurant één tafel, voor vier gasten. Deze tafels werden ingedekt door de scholen hun gastheren/vrouwen onder toeziend oog van de jury.  Terwijl in het restaurant de voorbereiding voor de ontvangst werd getroffen, was de keukenbrigade al bezig met zijn 'mise an place' zodat om half 3 de eerste gang uitgeserveerd kon worden. ,,We verwachten boven al van de leerlingen dat ze er plezier in hebben",  aldus Albert Huitema ,,want plezier in je vak zie je ook terug op het bord" hij vervolgd "verder is het natuurlijk van belang dat het er goed uitziet en dat de gastheren goed overleggen met de keukenbrigade". Verder wordt er gekeken hoe er wordt ingespeeld op onverwachte situaties, iets wat werd gedemonstreerd toen er vijf gasten in plaats vier kwamen. Hoe speelt de gastheer daarop in? Het diner zelf was goed verzorgd en werd vakkundig uitgeserveerd. De gastheren en -vrouwen zorgden ervoor dat niemand iets te kort kwam. De keuken zorgde er intussen voor dat de gerechten op tijd klaar waren. Het thema van de gehele wedstrijd was de lente, dat moest terugkomen op het bord. In een driegangendiner werd het seizoen doorgenomen. Beginnend met een kerriesoep met mini-croissants uit de bakkerij, gevolgd door Duitse biefstuk met warme groenten en warme aardappelbereidingen. En als dessert Parijse flensjes.    

Auteur

redactie