Ingezonden: Het zal je maar gebeuren!

Over ingezonden stukken kan niet worden gecorrespondeerd. Zij kunnen ook niet worden teruggezonden. Anonieme inzendingen worden niet in behandeling genomen. De redactie behoudt zich te allen tijde het recht voor de stukken in te korten en houdt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud. Over ingezonden stukken kan niet worden gecorrespondeerd. Zij kunnen ook niet worden teruggezonden. Anonieme inzendingen worden niet in behandeling genomen. De redactie behoudt zich te allen tijde het recht voor de stukken in te korten en houdt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud.

De SP SWF is erg bezorgd! Gemeenteraad: zeg NEE tegen Garden of Dance in woonwijk! Zonder dat je als omwonende in het voortraject betrokken bent, zonder dat er tijdens het plannen maken om je mening is gevraagd hoor je via de media van de verhuisplannen van de gemeente SWF rondom de grote Sneekweek publiekstrekker Garden of Dance.

De afgelopen jaren was de Stadhuistuin in Sneek ingericht als feestterrein. Het gemeentehuis wordt echter verbouwd en de tuin is niet meer beschikbaar. De 'Garden of Dance' is een succes, een supermagneet voor jongeren uit heel Nederland en voor het midden- en kleinbedrijf in Sneek een prachtige bron van inkomsten. Het verhoogt de gezelligheid in de Sneekweek en is goed voor de economie.

De organisatie wil het dancefestival door laten gaan op een andere locatie. De gemeente wil ook het festival van het Schaapmarktplein toevoegen zodat het één groot festival wordt. Tot zover geen probleem… zou je zeggen. De organisatie zoekt dus een ruimte waar je negen dagen lang vanaf ‘s avonds 20.00 uur tot diep in de nacht 9000 bezoekers kunt laten feesten, kunt laten genieten van gratis dancemuziek. Drank, drugs, fastfood, sanitaire voorzieningen, een plek waar de muziek “snoeihard” kan, waar je lekker uit je plaat kunt gaan, bewaking, het hoort er allemaal bij. Een grootse aanpak, nergens in Europa eerder vertoond(!), een hele klus om zo’n plek te vinden denk je. Niet voor onze burgemeester! "We hebben de mogelijkheden bekeken en zijn uitgekomen op het Veemarktterrein", zegt burgemeester Jannewietske de Vries. “we denken ook nog aan een tijdelijke brug van het Martiniplein naar de Westersingel, dat verbetert de toegankelijkheid van het festivalterrein”.

De Veemarkt heet ineens festivalterrein. Een megafestival met 9000 feestvierende jongeren op een parkeerplaats…midden in een woonwijk!

Of de 'Garden of Dance' op de veemarkt komt is echter nog niet helemaal zeker. De organisatie van het evenement moet eerst het plan uitwerken, laten zien hoe het terrein wordt ingericht en afgeschermd, waar de geluidsinstallatie komt en waar de in- en uitgangen zijn.

Pas als het plan klaar is komt er een informatiebijeenkomst voor omwonenden van het Veemarktterrein. Zij kunnen dan zeggen wat ze ervan vinden. Dan zijn de plannen al rond, dan zijn de aankondigingen gedaan, dan is er al zoveel geïnvesteerd dat terugdraaien laat staan niet door laten gaan geen optie zal zijn. Er zal sprake zijn geluidsoverlast, drugsoverlast, toiletgang in voor- en achtertuinen, rondzwervende bezoekers, de Geeuwkade zal overbelast raken door alle jongeren die met hun boten zo dicht mogelijk bij het festivalterrein willen komen en op hun boten afterparties zullen houden. Omwonenden, die ’s ochtends gewoon weer naar hun werk moeten, zullen geen oog dicht doen. Zo zal het gaan…tenzij.

De SP is er duidelijk in. Machiel Aarten: ,,Een festival van een dergelijk formaat met grote namen als DJ Paul Elstak, Def Rhymz en rapper Boef, past niet in een woonwijk”.

“We roepen alle Raadsleden op om zich achter ons standpunt te scharen en de omwonenden in bescherming te nemen en NEE te zeggen tegen deze megalomane plannen”.

Machiel Aarten, Provinciaal Statenlid SP Fryslân