YVI debuteert met ‘A Few Words For Comfort’ n

SNEEK - Het debuutalbum van YVI, het indiefolk collectief rondom singer-songwriter en multi-instrumentalist Diederick Brandsma uit Sneek, verschijnt op 12 april. Een dag eerder is de release show in Hedon, Zwolle.

YVI bestaat naast Diederick Brandsma uit jeugdvrienden Lendert Andel (elektrische gitaar/piano), Sebastiaan van Sliedregt (bas) en Sijmen Wijnja (drums). De band leunt op de ziel verheffende, alternatieve folk schatplichtig aan artiesten als Damien Rice, Glen Hansard en Bon Iver. Brandsma schrijft en componeert de nummers, die vervolgens met de gehele band dynamisch worden gearrangeerd en geproduceerd.

Brandsma woont sinds mijn 10e in Sneek. ,,Ik heb tijdens mijn Bogerman tijd altijd in bandjes bij het CVK gezeten (Koffie Winkel, Dr. Jazz, Big Blind). Met Big Blind hebben we zelfs in het concertgebouw gestaan tijdens het nieuwjaarsconcert, naar aanleiding van een talentenwedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. In de 4e klas kwam ik bij de Bogerman Bigband als drummer. Toen met tegenzin (ik had een hekel aan jazz), maar achteraf ben ik heel blij dat Anne Oosterhaven en een paar leden (vrienden) me zo’n beetje smeekten erbij te komen.”

Tijdens het eerste jaar bij de Bigband ontdekte Brandsma Nirvana en Damien Rice. ,,Daarna wilde ik heel graag zelf liedjes leren schrijven en zingen/spelen. Ik kocht op mijn 16e samen met mijn moeder mijn eerste gitaar bij Frans van der Hauw (die overigens mijn keyboard docent is geweest). Ik zette een cover van Nirvana op YouTube, deze zag Anne in de muziekles (toen twee meisjes het half pestend aan de klas lieten zien), waarna hij me vroeg te zingen tijdens de kerstmusical. Zodoende zong ik mijn eerste liedje in de Martinikerk te Sneek. Mijn tweede optreden was in de Harmonie, Leeuwarden. Zo hebben het Bogerman College en Anne Oosterhaven een grote rol gespeeld bij het vinden van mijn zang/gitaar/singer-songwriter talent en hebben mijn muzikale carrière een eerste zetje gegeven.”

De 8 (9 als je goed luistert) liedjes op de CD belichamen een diepe, intieme verbintenis, en dat geeft A Few Words For Comfort een indringende lading die behoorlijk zeldzaam is. De eenvoudige instrumentatie – akoestische gitaar, drums, bas, gitaar, piano en viool – is niet slechts puur voor opsier, maar vervult ook een belangrijke functie: een soort allesomvattende, universele herkenning waarborgen. ,,Als je muziek schrijft voor iemand anders, maak je minder snel een gewaagde keuze die voor jezelf misschien vet is, maar de integriteit van het verhaal in gevaar brengt,” licht Brandsma toe.

,,Als ik me iets herinner wat me dierbaar is, ervaar ik geluk. Terwijl ik dat op het moment zelf niet echt doorhad. Ik kom er steeds meer achter dat ik pas grenzeloos creatief kan zijn als ik over iets schrijf wat me écht raakt. En nostalgie is iets wat mij echt raakt,” vertelde Brandsma in een interview met The Daily Indie. ‘Hometown’ kijkt terug op de onbevangen jaren van de middelbare school vanuit een nieuw perspectief; ergens smachtend naar de roerige tijden, wetende dat ook de dieptepunten net zo vormend waren als de momenten van geluk.

A Few Words For Comfort is niet slechts een plaat die pure nostalgie ademt. Het is een toereikende, aangrijpende plaat geworden, een geschenk van Brandsma naar zijn dierbaren toe. Die persoonlijke vingerafdruk is overigens wederzijds. Voor het bijzondere artwork benaderde Brandsma ieder persoon aan wie hij een liedje opdroeg om de songtekst in eigen handschrift op te schrijven. Dit resulteerde in 9 brieven, gebundeld in het tekstboekje. De albumcover waarborgt de brieven als een envelop, beschermt en gezegeld door een ouderwetse zegelstempel. Beplakt met vijf postzegels waarop ieder gezicht van de band afgebeeld is, ligt de muzikale brief, die ‘een paar troostende woorden’ bevat, klaar om de wereld ingezonden te worden en de luisteraar te omarmen.

In 2018 wist YVI tijdens de Popronde hoge ogen te gooien met 31 shows in zowel kleine bezetting als op volle kracht. Dit werd bevestigd met een show in de Melkweg Amsterdam, tijdens het Popronde Eindfeest en een show in een overvolle Brouwerij Martinus tijdens Eurosonic 2019. Tijdens het festival Explore The North in november 2018 werd de documentaire getiteld ‘soort van hetzelfde’ vertoond.

Een documentaire voortgekomen uit een uitwisselingsproject genaamd ‘Transmission’ tussen Fries productiehuis de Popfabryk en Oekraïens festival Respublica FEST, onder de vlag van Tandem Fryslân en Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Tijdens deze residentie reden Brandsma en Boole per bus van Oekraïne naar Friesland. Niet alleen om samen muziek te schrijven, maar om uit te zoeken in hoeverre hun werelden van elkaar verschillen en overeenkomen.