Jubileumconcert Sneeker Cantatekoor

SNEEK - Het Sneeker Cantatekoor geeft ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan een jubileumconcert op zondag 24 maart om 16.00 uur in de Zuiderkerk te Sneek.

Het koor onder leiding van Jan Blanksma voert drie prachtige koorwerken uit van Antonio Caldara, Wolfgang Amadeus Mozart en Johann Michael Haydn. Voor dit jubileum concert werkt het koor samen met een strijkersensemble en vier solisten.

De drie koorwerken kenmerken zich door een prachtige afwisseling van de instrumentale- en vocale delen. Van Caldara (1670-1736) wordt de Missa Dolorosa uitgevoerd. De Missa Dolorosa is van grote schoonheid en intensiteit, de melodieën hebben een sterk dramatisch karakter, zoals men kan verwachten van deze componist, die beroemd was om zijn opera’s.

Het Te Deum Laudamus van Mozart behoeft nauwelijks toelichting. Mozart schreef zijn versie van het Te Deum in 1769. Het was één van zijn laatste jeugdwerken.

Van Haydn ( 1737-1806) staat het Timete Dominum op het programma. Het is vrijwel zeker dat deze compositie voor het eerst werd uitgevoerd op Allerheiligen (1 november 1777). Dit werk vormde het onderwerp van een enthousiaste brief geschreven aan Wolfgang Amadeus Mozart door zijn vader Leopold. Hij rapporteerde: 'De fuga's ... worden op een meesterlijke manier uitgewerkt, waarbij de thema's het meest natuurlijk zijn en zonder overdreven modulaties of te plotse overgangen'.

Het koor wordt begeleid door het Ensemble Conservatoire uit Zwolle en de organist Fedde Tuinstra. De solopartijen worden uitgevoerd door de sopraan Tetsje van der Kooi, de alt Femke de Boer, de tenor Jeroen Helder en de bariton Albert Jan de Boer.