Abbegaasterketting wordt gerenoveerd

ABBEGA - De Abbegaasterkettingbrug bij Abbega, over de Wymerts, is toe aan renovatie. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft voor de omvangrijke klus 460.000 euro beschikbaar. De eerste werkzaamheden beginnen nog deze maand. De verwachting is dat het karwei in mei is afgerond.

,,Het brugdek en de leuningen zijn aan vervanging toe, en de balans en de aandrijving vragen groot onderhoud”, zegt wethouder Mark de Man. Daarnaast wordt het brugwachtershuisje vervangen. De verlichting wordt volledig omgezet naar led.

De Abbegaasterketting is een belangrijke schakel voor zowel het weg- als waterverkeer. Vorig jaar werden ruim 11.000 doorvaarten geregistreerd, zo’n duizend meer dan in 2017. Het verkeer over water is vooral pleziervaart dat onderweg is tussen Bolsward en het Friese merengebied. De Wymerts is de kortste verbinding tussen het noordelijke IJsselmeer en de Friese meren.

Heel april en begin mei is de brug niet beschikbaar voor wegverkeer. Begin mei is ook het verkeer over water een aantal dagen gestremd.

Nadat de brug klaar is, wordt begonnen met asfaltwerkzaamheden ten zuiden van Abbega. De weg wordt voorzien van een nieuwe toplaag en langs de kanten wordt bermbeton aangebracht. De Man: ,,Abbega kan na deze werkzaamheden weer jaren vooruit.”