Green Book, inspirerend en hartverwarmend

SNEEK - Green Book van Peter Farrelly staat op de rol in het Filmhuis Sneek dinsdag 26 februari om 20.00 uur in CineSneek.

Green Book is het inspirerende, hartverwarmende en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter (Viggo Mortensen) en concertpianist (Mahershala Ali), die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om een onvergetelijke en gevaarlijke reis door het racistische zuiden van Amerika te maken.

Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip, die zo heet omdat hij nooit zijn mond houdt. Een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Grotere tegenstelling in persoonlijkheden is bijna niet mogelijk. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor. Om veilig thuis te komen zullen zij hun geschillen aan de kant moeten zetten, en er ontstaat uiteindelijk een bijzondere vriendschap.

De film heeft wel wat weg van de film Intouchables, maar de raciale stereotypen zijn hier omgedraaid. De beide hoofdrolspelers spelen hun rol met grote finesse, de briljante en erudiete pianist en de grofgebekte chauffeur.

Dat Don Shirley een geniaal pianist was, die alleen vanwege zijn huidskleur geen grotere carrière kon maken als klassiek pianist, wordt door Green Book zeer aannemelijk in beeld gebracht.