Vechtend Sneek blijft in de race

SNEEK - Met bloed, zweet en tranen is het VC Sneek gisteravond gelukt om zicht te houden op een finaleplaats in de kampioenspoule. Het bezoekende Eurosped werd na een bloedstollend spannende thriller geklopt met 3-1 (25-23, 27-25, 20-25, 26-24).

De formatie van trainer Paul Oosterhof moest net als zeven dagen eerder tegen Sliedrecht Sport tot de bodem om een goed resultaat te halen. Toen tegen de koploper leverde dat twee bonuspunten op. Na de nederlaag in Oostmarsum woensdagavond moest er gisteravond, om vlak voor de returns niet verder achterop te raken bij de beste twee, beslist gewonnen worden van het op de vierde plaats staande Eurosped.

Dat lukte in de opnieuw goed gevulde Sneker Sporthal. Maar vraag niet hoe. De toeschouwers hielden geregeld hun adem in. ,,Waarom we het altijd zo spannend maken? Vraag het me niet. Ik zou het niet weten. Het overkomt ons gewoon. Bij vlagen gaat het goed, soms weer minder. Maar we winnen gelukkig wel hè”, reageerde de vlak na het duel nog stijf van de adrenaline staande Sietske Osinga.

De vanuit IJlst naar Sneek verhuisde midspeelster zorgde samen met Hester Jasper blokkerende dat er een eind kwam aan een razendspannend volleybalgevecht met alles erop en eraan. ,,Door het verlies van woensdag stond er wat mij betreft wel extra druk op vanavond. We begonnen goed, maar konden het niet vasthouden en dat moet je met zijn allen weer knokken voor elke bal.”

In de eerste set greep aanvoerster Roos van Wijnen van Sneek de reddingsboei. Op 20-23 voor Eurosped haalde ze - via het blok - de service terug. Vier diagonaal geplaatste opslagen van de geroutineerde Sneekse verder was het 25-23. Ook in de tweede set kon het alle kanten op, maar viel het dubbeltje vanaf 21-21 weer richting thuisploeg, dia vaak met succes haar uitvlucht zocht in de tactische bal. Op die manier verzilverde Anlène van der Meer het vierde setpoint.

In de derde set raakte de thuisploeg het bij vlagen helemaal kwijt, ook omdat er andere andere kant van het net bij het voormalige Pollux bepaald geen koekebakkers binnen de lijnen stonden. Via 6-12 en 13-19 krabbelde Sneek nog wel wat terug voor Eurosped op 20-24 de gelijkopgaande wedstrijd verlengde.

Daarmee werd de druk op de vierde set groot. Daarin gaven beide ploegen elkaar opnieuw geen strobreed toe. Het vechtduel kreeg een typerende slotfase met lange spectaculaire rally’s, prachtige reddingen van de libero’s Janieke Popma van Sneek en haar collega Susanne Kos en op 23-24 een setpoint voor de gasten.

Met de rug tegen de muur voorkwam sterkhouder Hester Jasper via de blokkering puntverlies en de ingevallen Britt Schreurs deed het meteen daarna slim met een succesvolle prikbal: 25-24, waarna Osinga en Jasper hun winnende muur optrokken aan het net. ,,Het kan allemaal nog”, zei Osinga, ,,en dat geeft een heel goed gevoel.”

Dat was de juiste conclusie nadat de emoties waren weggezakt in de Sneker Sporthal en de balans was opgemaakt. Sliedrecht (1-3 winst bij Zwolle) blijft na speelronde 4 leider met 15 punten. Set Up ‘65, dat met dezelfde cijfers van Flamingo’s won, is tweede met 2 punten minder en daarachter staat Sneek met 11 punten. Eurosped (5 punten nu) is op achterstand gezet.