Friese Poort organiseert Techniek Tastbaar

SNEEK Hoe komt het dat het aantal vacatures in de techniek stijgt, en dat bedrijven het lastig vinden om goed gekwalificeerde vakmensen te vinden? Omdat leerlingen van jongs af aan weinig met techniek in aanraking komen en te weinig voor een technische opleiding kiezen. Om deze tendens te doorbreken, organiseert ROC Friese Poort in Sneek op vrijdag 22 maart Techniek Tastbaar.

Van de autogarage om de hoek tot een boorplatform in de Waddenzee en een biologisch zuivelbedrijf of bijvoorbeeld het ziekenhuis: techniek is overal en overal zijn technici nodig. Wie kiest voor een loopbaan in de techniek, heeft grote kans om een baan op eigen niveau en binnen het vakgebied te vinden en kan rekenen op een mooi startsalaris. Maar hoe enthousiasmeer je jongeren voor de techniek? Technische bedrijven in de regio Súdwest-Fryslân en ROC Friese Poort slaan daarom de handen ineen.

Op 22 maart 2019 van 11.00 uur tot 18.00 uur openen zij de deuren voor basisschool- en vmbo-leerlingen. ,,Tijdens Techniek Tastbaar krijgen de leerlingen inzicht in de vele mogelijkheden die techniek biedt. Ze kunnen zelf een aantal opdrachten of proeven doen waardoor ze ook kunnen ervaren wat het is,’ aldus Germ Boersma, Opleidingsmanager Bouw en Infra bij ROC Friese Poort Sneek. Meer dan vijfentwintig verschillende bedrijven uit de technische sector zijn aanwezig om die proeven met de leerlingen uit te voeren en ze te vertellen over het toekomstige beroepsveld.

Techniek Tastbaar is een groot evenement waarbij de technische ondernemers uit de regio laten zien wie ze zijn, wat ze doen en wat ze te bieden hebben. De leerlingen van 10 tot 16 jaar kunnen techniek zelf ervaren. De deelnemende bedrijven komen uit verschillende branches en geven hiermee een breed beeld van de mogelijkheden in de techniek, zoals: installatietechniek, landbouwwerktuigen, autotechniek, oppervlaktebehandeling, automatisering, metaalbewerking, waterschap, tweewielers, aandrijftechniek, gevelbouw, scheepsbouw, woningbouw en techniek in de zorg. De bedrijven komen dus letterlijk naar de leerlingen toe. Ouders en verzorgers zijn hierbij van harte welkom. Zanger Johannes Rypma (Finalist The Voice of Holland) zorgt vanaf 13.00 voor de muzikale ondersteuning.

Beleef tecniek is vrijdag 22 maart van 11.00 uur tot 18.00 uur op ROC Friese Poort aan De Harste 4-6 in Sneek.