‘Sneker’ Soapshuttle levert besparing wasmiddel op

SNEEK De door Theo Brens in Sneek ontwikkelde Soapshuttle kan huishoudens en zorginstellingen tientallen tot honderden euro’s per jaar op hun wasmiddelen besparen. Daarnaast is het ook gunstig voor de levensduur van de wasmachine.

De Soapshuttle is een spotgoedkoop doseersysteem voor vloeibare wasmiddelen. Het bewijs dat er grootschalig bespaard kan worden op het gebruik van wasmiddel is geleverd. Op meerdere locaties van Philadelphia Zorg in Sneek waar dagelijks vele wassen gedraaid worden heeft de Soapshuttle gezorgd voor een besparing van maar liefst 50 procent op het gebruik van wasmiddel.

Het doseersysteem voor het zeepvak in de wasmachine is ontwikkeld door Theo Brens van het bedrijf Soaprocket uit Sneek. Brens werkt zijn hele leven al in de wasmachines. Jaren geleden bedacht hij als eerste een succesvolle wasmachinereiniger die was- en vaatwasmachines optimaal reinigt en vrij maakt van nare geurtjes.

Onderzoek leert dan ook dat bijna 90 procent van de consumenten te veel of te weinig wasmiddel gebruikt. Wassen blijkt voor veel mensen lastiger dan gedacht. In de helft van de gevallen is sprake van overdosering en dat is slecht voor het milieu omdat er meer energie nodig is om het wasmiddel uit de kleding te wassen en de wasmachine loopt schade op van de zeepresten die achterblijven.

Met het blauwe doseerapparaatje van Brens wordt dit verbeterd.

Onderdosering heeft ook nadelige gevolgen: het wasgoed wordt niet hygiënisch schoon en bacteriën blijven achter in de wasmachine.