Circa 100 man langs kruiswegstaties in binnenstad

SNEEK - Circa 100 belangstellende kuierden vanmorgen op Aswoensdag de allereerste Kruiswegwandeling in Sneek. Dat gebeurde in het spoor van pastoor Peter van der Weide die een boekje maakte met een korte beschrijving rondom de veertien kruiswegstaties.

De Kruiswegwandeling is een initiatief van de RK Sint Martinuskerk te Sneek, onderdeel van de Sint Antonius van Paduaparochie naar een idee vanuit Volendam. Deelnemers aan de wandeling worden langs veertien kruiswegstaties - schilderijen die het lijdensverhaal van Jezus uitbeelden - geleid op verschillende locaties bij onder andere ondernemingen in het centrum van Sneek.

De staties zijn kopieën van de begin 1900 door schilder Joan Colette gemaakte staties die in de Sint Martinuskerk van Sneek hangen. Daar wordt binnen de kerk elk jaar de lijdensweg van Jezus gelopen. Nu is de kruisweg breder getrokken. Hij kan tot paaszaterdag worden gelopen.

Het boekje van de Sneker pastoor heeft als bedoeling extra verbondenheid te brengen en is een uitnodiging tot bezinning. Het beoogt volgens Van der Weide vragen op te roepen als ‘Wat doet het met jou? ‘en ’wat kun je er mee doen?’.

De Kruiswegwandeling begint bij zorgcentrum Bonifatiushuis aan de Jachthavenstraat 28. De route langs bijzondere locaties in de stad eindigt in de rooms-katholieke Sint Martinuskerk aan de Singel 62. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en onderweg is er voldoende (horeca) gelegenheid om even uit te rusten.

Burgemeester Jannewietske de Vries zette vanmorgen samen met Van der Weide de eerste kruiswegwandeling in gang.