Doopsgezinde kerk IJlst viert opknapbeurt gebouw

IJLST - De Doopsgezinde gemeenschap in IJlst kijkt zondag in een speciale dienst terug op de geslaagde restauratie van het kerkgebouw aan de Eegracht.

,,Wij willen iedereen bedanken voor het geleverde werk en de plezierige samenwerking, wij zijn zeer tevreden met het resultaat”, laat Cor Nijkamp weten namens de leden van de Doopsgezinde gemeenschap in IJlst.

Hun rijks monumentale kerkgebouw met karakteristieke klokgevel aan de Eegracht stond juni tot december vorig jaar in de steigers voor de grondige renovatie waarvoor plaatselijke- en regionale bedrijven de handen uit de mouwen staken. Zo verving de firma Huisman onder andere alle panlatten op het dak en verrichtte onderhoudswerk verricht aan goten, kozijnen en kajuiten. Ook het metsel- en voegwerk was aan onderhoud toe.

Gebroeders Sikma heeft nieuwe zinken goten en hemelwaterafvoeren rondom de in 1857 gebouwde kerk en consistorie aangebracht. Fryslânstuc uit Opeinde heeft de restauratie van het gewelf voor haar rekening genomen en Cees Zijsling heeft de windvaan op het schip van de kerk weer hersteld. Folkert de Vries heeft het tenslotte allemaal weer prachtig geschilderd aan de binnen- en buitenkant.

Tijdens de restauratie “kerkten” de IJlster doopsgezinden in de kleine stal van Jantsje Walinga aan de Galamagracht 100. ,,Dat was ook een zeer bijzondere ervaring”, aldus Nijkamp.

De kleine Doopsgezinde gemeente hoopt nog vele jaren gebruik te kunnen maken van het gebouw. Dat ze overigens met plezier delen met de hele IJlster gemeenschap die gebruik kan maken van het kerkgebouw als het bijvoorbeeld gaat om het organiseren van culturele, muzikale evenementen et cetera.

Op zondag 10 maart wordt nog even stilgestaan bij de renovatie. De dienst begint om 9.30 uur. Het koor EigenWijs onder leiding van Feike van Tuinen zorgt voor de muzikale omlijsting. Na afloop is er koffie of thee.