Column Joute: Rolstoelvriendelijk nee

Positief kritisch zijn is best moeilijk. Vaak lees je dingen en dan denk je: dit is toch raar, wie doet daar wat aan? De onderwerpen liggen voor het opscheppen. Een columnschrijver hoeft niet op afstand te blijven in het geven van een mening. Tegelijk moet je er voor waken mensen en organisaties niet te torpederen. Ze moeten met kritiek verder willen.

Bouwen aan mienskip… weet u nog? De verwondering over zaken wordt bepaald door je eigen leefwereld. 

Ik geef een voorbeeld. Ik las laatst de rubriek ‘Hete soep’ in de LC. De bezochte eetgelegenheid in een dorp in deze gemeente kreeg een dikke voldoende. Opmerkelijk was dat er bij stond: Rolstoelvriendelijk; nee. Dat gebeurt nogal veel, dat gebouwen voor het publiek op veel punten ontoegankelijk zijn voor mensen met een handicap. In veel gevallen is daar wat aan te doen… als je maar wilt.

Ik bespaar u de verhalen over hoe ik zelf 10 jaar leiding gaf aan een gemeentelijke adviesraad, om daar verbeteringen in te krijgen. We bedachten onder andere ter aanmoediging, een Award ( embleembordje met symbolen) die je aan de gevel kunt krijgen. Je kunt dan zien of er rekening is gehouden met mensen met een beperking. Sinds 2015 schrijft een wet voor dat gemeenten regelingen moeten maken om ‘toegankelijkheid te bevorderen’. B&W in SWF hebben op dit punt hun ‘bestuursauto’ nog niet in de juiste versnelling. De horeca weet ook dat toegankelijkheid stiefmoederlijk behandeld wordt.

Waarom wel een gelikte keuken bij verbouw en het toilet in de bezemkast? Er zal aan worden gewerkt. Maar beter ook voor de klandizie, want het wordt op enig moment ‘linke soep’ als ze achter blijven. Bezoekers geven het heus wel door aan vrienden en familie waar je wel of niet comfortabel kunt verkeren. Je straft jezelf als mensen met een beperking je pand gaan mijden omdat ze er niet kunnen komen of vertoeven. De mensen blijven weg!

19 maart worden er weer een 10-tal Awards uitgereikt. Ik ben benieuwd naar wat daarbij gezegd wordt. Blijven het clichés? Als de gemeente haar beloften waar maakt dan komen er dit jaar nog aangescherpte regels voor mensen die een (verbouw)vergunning aanvragen. Dan gaan we, bepaald geen koploper in de wereld, in de goede richting.