Geartsje Horjus: een overtuigd christelijk politica

SNEEK Geartsje Horjus kwam in 2014 voor de ChristenUnie in de raad van Súdwest-Fryslân. In november 2018 volgde zij als fractievoorzitter Lieuwe van der Pol op. In de eerste jaren van deze eeuw, raakte ze betrokken bij de partij, toen dezelfde Lieuwe van der Pol vroeg of ze belangstelling had voor politiek.

De grondslag van haar besluit om politiek actief te worden, ligt in Geartsje Horjus’ christelijke. Reeds in de gemeente Sneek participeerde Geartsje Horjus in de commissie ‘Zorg en Welzijn’. In Súdwest ging dat over in de commissie ‘Boarger en mienskip’. Het afgelopen jaar maakte de ChristenUnie zich sterk voor het scheiden van medicijnafval. Het bleek namelijk dat burgers hun resterende medicijnen niet meer bij de apotheek konden brengen. Dit kon niet meer, omdat apotheken vervolgens het medicijnafval bij de milieustraat brachten en daarvoor moesten betalen.

Burgers spoelden medicijnen door het toilet of dumpten het in de grijze container, aldus de politica. Samen met een Leeuwarder bedrijf en het Antonius Ziekenhuis werd de actie ‘Medischoon’ gestart. Er is de afspraak gemaakt dat restmedicijnen weer bij de apotheek kunnen worden gebracht. En de gemeente zorgt voor het ophalen van deze medicijnen en brengt die naar de milieustraat.

Geartsje Horjus benadrukt dat de ChristenUnie oog heeft voor ‘nieuwe burgers’. Het is voor bijvoorbeeld vrouwen uit andere culturen moeilijk om te integreren. ,,Vaak hebben ze een laag zelfbeeld, zijn ze niet kritisch en meestal onderdanig”, stelt ze. 

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.