VC Sneek knokt zich in meeslepend gevecht langs Sliedrecht

SNEEK Met een spectaculaire 3-2 overwinning op de nagenoeg ongenaakbare titel, -beker- en supercuphouder Sliedrecht Sport zette VC Sneek gisteravond de Sneker Sporthal op zijn kop.

De ontlading was groot toen linkshander Anlène van der Meer na een twee uur durend gevecht het laatste punt mocht maken voor de formatie uit Sneek. Voor een staande ovatie van het publiek bouwden de speelsters en technische staf een feestje. ,,Dit is zo mooi voor hunzelf. Voor het publiek, de club en alle vrijjwilligers. Prachtig. Ja hier staat een hele blije coach”, juichte Paul Oosterhof mee.

Hij kreeg heel snel een goudgele rakker in de handen gedrukt en die liet hij zich heel goed smaken. ,,De meiden hebben vanavond echt snoeihard gewerkt. Geweldig dat ze zichzelf hebben beloond. En het is natuurlijk ook mooi voor de ranglijst. We zijn een puntje dichterbij gekomen.”

Euforische vreugde aan de Van Giffenstraat. Het zag er aanvankelijk niet naar uit. Want hoewel de thuisploeg met het basiszestal Van der Meer, Hester Jasper, Lieze Braaksma, Nienke Tromp, Sietske Osinga en Roos van Wijnen in elke set sterk begon stond er na een kleine drie kwartier 0-2 (19-25 en 22-25) op het scorebord.

Oosterhof: ,,We deden het goed maar raakten het kwijt. Als het erom gaat spannen kan Sliedrecht Sport een tandje bij zetten. En wij gaan op dat soort moment zelf de fout in. Een technisch foutje, een netfoutje, een verkeerde keuze. Dat moet je tegen Sliedrecht niet doen want dan loop je meteen achter de feiten aan.

Ook in de derde set kon Sneek redelijk mee komen, ook al omdat Sliedrecht Sport serverend veel steken liet vallen. Toch leek het toen de bezoekers, die mede dankzij lengtevoordeel aanvallend veel meer power brengen dan Sneek, op 21-24 kwamen gedaan met de Sneker koopman.

Maar ineens was daar de veel geroemde veerkracht. Aanvoerdster Roos van Wijnen werkte niet toevallig via het blok het eerste matchpoint weg en haalde met 4 puike opslagen alsnog de set binnen. Een kantelmoment. Oosterhof: ,,Over ons spel was ik niet tevreden. Veel onnodige slordigheidjes en fouten. Maar we hebben er wel een knokwedstrijd van weten te maken en zijn in een resultaat blijven geloven en vanaf het eind van de derde set raakte we toch in een soort flow.”

Ook de toeschouwers herkenden de eerste haarscheurtjes in het zelfvertrouwen bij Sliedrecht en merkten dat er meer in zat. De entree van het voor extra volume zorgende herenteam gaf een extra boost voor Sneek dat vechtend voor elke bal het geluk afdwong, ondertussen ook mooie dingen liet zien en Sliedrecht verder in verwarring bracht. De ook enerverende vierde set werd met 25-20 gewonnen.

En toen moest de luid bejubelde ontknoping nog volgen. Dankzij een volgende Houdini act van de Sneker dames die op 12-14 weer op omvallen stonden maar zich opnieuw oprichtten. Met het publiek op de banken werden de machtpoints 4 en 5 van Sliedrecht weggepoetst en op 15-14 zorgde Anlène van der Meer voor een heerlijke ontknoping voor volleyballend Sneek.

Sneek is koploper Sliedrecht (9 punten) tot een punt genaderd. Woensdag wacht de volgende loodzware klus; het uitduel in Ootmarsum tegen het op de derde plaats staande Set Up’65.