Sherida Spitse speelt vanavond 157ste interland

SNEEK/PARCAL -Sherida Spitse uit Sneek speelt vanavond in het Portugese Parchal haar 157ste interland. Daarmee wordt de geboren Sneekse profvoetbalster recordinternational aller tijden voor het Nederlands vrouwenelftal.

Op dit moment deelt de 28-jarige Sherida Spitse de eer van de meest gespeelde interlands in Oranje met Annemieke Kiesel-Griffioen. Na vanavond als de voetbalster in actie komt in de Algarve Cup is de in Noorwegen spelende voetbalster alleen recordhoudster.

De bij Sneek, nu SWZ, met voetballen begonnen Spitse debuteerde op 31 augustus 2006 op 16-jarige leeftijd in het Nederlands elftal. Ze werd toen opgeroepen door toenmalig bondscoach Vera Pauw die haar kende uit de nationale jeugdselecties. Voor Spitse een meisjesdroom die uitkwam.

De eerste van haar totaal aantal interlandgoals van 30 maakte ze op 29 oktober 2009 tegen Noord Machedonië. Spitse maakte de EK’s mee van 2009, 2013 en 2017. De voetbalster met een gevaarlijke vrije trap ontwikkelde zich van jonge debutante tot geroutineerde aanvoerster die het middenveld bewaakt. Ze nam twee jaar terug met de band om haar arm de beker in ontvangst op het Europees kampioenschap in eigen land.

De wedstrijd vanavond in de Algarve Cup hoort bij het voorbereidingsprogramma richting Spitse’s tweede deelname op een wereldkampioenschap. Na dat van 2015 in Canada staat in juni het WK in Frankrijk op de rol.

Spitse die in eigen land bij SC Heerenveen en FC Twente speelde woont samen met haar partner Jolien van der Tuin in Noorwegen. Het stel heeft een zoon, de bijna tweejarige Jens.

Voor de niet meer uit de basis van Oranje weg te denken Sherida Spitse heeft het sportmerk Puma een speciale jubileumschoen geproduceerd, PUMA ONE ‘Power-Up Pack’.

Deze gepersonaliseerde PUMA ONE bevat artistieke tekeningen, die memorabele momenten benadrukken in Sherida’s internationale voetbalcarrière. Naast de tekeningen zijn er op de schoenen ook data verwerkt van mijlpalen, oplopend tot haar 157e wedstrijd. De data zijn verwerkt als een kruis op de wreef van de schoen, verwijzend naar Spitse’s vrije trappen. Aan de binnenkant van de schoen staat de verwijzing naar wedstrijd 157. Hierin is voor de “1” gebruikgemaakt van de “ONE” uit de PUMA Power-Up schoen: PUMA ONE.