Palingaak Heeg deze zomer naar Londen

HEEG - De palingaak van Heeg gaat deze zomer net als vroeger op en neer naar Londen.

De reis naar Londen die begint op 16 juni kost geld. Geld dat Stichting de palingaak niet zonder meer ‘op de plank heeft liggen’. Een deel van het benodigde geld is al binnengehaald via enkele fondsen. Sponsoring in natura door bedrijven draagt ook veel bij aan het mogelijk maken van de reis. Maar om alle kosten te dekken, zoekt Stichting De Palingaak extra steun van particulieren.

De Hegemer palingaak Korneliske Ykes II, het enige schip van dit type, is sinds 2009 in Heeg nieuwgebouwd in de vaart en vertelt het verhaal van de vroegere palinghandel en het vervoer van de levende paling over zee vanuit Heeg en omgeving, naar voornamelijk Londen.

De Korneliske Ykes II is een reconstructie van de oude palingaken, waarbij de oorspronkelijke Korneliske Ykes (in 1872 door Eeltsje Holtrop van der Zee gebouwd) door haar fraaie voorkomen tot voorbeeld heeft gediend.

Het reisplan ziet er als volgt uit: Heeg-Londen-Ramsgate-Oostende-Scheveningen-Oudeschild-Heeg. De palingaak legt dan in totaal ruim 560 mijl af (260 mijl heen en 300 mijl terug).