Brike Pjukkers bijna 40 jaar in Tirns

TIRNS Talrijke inwoners binnen het verspreidingsgebied van deze krant pakken met regelmaat de keu uit het rek. Gezelligheid staat voorop aan het groene laken en dat leverde ook nog eens creatieve namen op. Joshi Kuiper luisterde naar het tikken van de ballen, de verhalen en portretteerde kort acht biljartclubs. De Brike Pjukkers uit Tirns bijten het spits af.

Biljartclub Brike Pjukkers (vrijvertaald: scheve stoters) bestaat bijna 40 jaar. De sfeer staat bij de club net iets boven de sportieve kwaliteiten. Maar de pjukkers hebben door de jaren heen wel veel partijen gewonnen.

 

Tirns telt zo’n kleine 200 inwoners. Daarvan zitten ongeveer 14 bij de Brike Pjukkers. Door de jaren heeft de club rond de 80 verschillende leden gehad. ,,In de beginjaren kwamen wij een keer per week samen. Nu is dat een keer per twee weken. Het wordt vaak laat en er hoort voor de gezelligheid hier en daar een alcoholische versnapering bij. Als wij een avondje biljarten met zijn allen is het echt gezellig. Het is nu meer een praatavond dan een sportieve”, zegt Ruurd Veldhuis, lid vanaf het eerste uur.

 

De biljarters uit Tirns spelen nu onderling in competitieverband. ,,Voorheen speelden wij nog tegen andere dorpen. Dat was altijd erg leuk. We werden als een grote rivaal gezien. Maar ook op deze avonden stond de onderlinge lol altijd voorop.”

 

Veldhuis kan uit enthousiasme bijna niet stoppen met het vertellen van anekdotes. Lachend: ,,We waren een keer op bezoek in Boazum. Het was bekend dat we daar als prijs taarten konden winnen. Uiteindelijk werd dat een groot taartengevecht in de kroeg. Dat was wel geweldig. We hebben tot laat in de nacht daarvan genoten.”

,,In Oppenhuizen hebben we ook een keer een wedstrijd gewonnen en daar kregen we ganzen mee als eerste prijs. Met veer en al nog er aan. Dat was ook wel bijzonder. En we gingen na wedstrijden met de taxi terug. Het was altijd gezellig hoor. Het bleef altijd gemoedelijk.”

 

De biljartclub komt samen in het dorpshuis. ,,We hebben nu ook wat oudere mensen binnen de club. Het is echt een mooie club met zijn allen. In een dorp als Tirns is het moeilijk om aan meer leden te komen. We willen wel meer leden, maar ze zijn er niet.” Het dorp heeft naast de Brike Pjukkers ook een damesgroepen en een club voor de boeren. ,,Al is een uit de laatste groep overgestapt naar ons”, grapt Veldhuis