Eerste Kruiswegwandeling in Sneek

SNEEK - Op Aswoensdag 6 maart wordt in Sneek de Eerste Kruiswegwandeling georganiseerd.

De Kruiswegwandeling is een initiatief van de RK Sint Martinuskerk te Sneek, onderdeel van de Sint Antonius van Paduaparochie. Van Aswoensdagtot en met Paaszaterdag 20 april hangen er veertien kruiswegstaties – schilderijen die het lijdensverhaal van Jezus uitbeelden- op 14 verschillende locaties door het centrum van de stad Sneek. De staties zijn kopieën van de staties die in de Sint Martinuskerk van Sneek hangen.

Het woord statie is afgeleid van het Latijnse woord statio dat het staan of stilstaan betekent. Bij elk schilderij staat een kort stukje tekst oftewel een overdenking die bezoekers laat nadenken over de vraag wat vandaag de dag de lijdensweg van Jezus voor mensen betekent.

De Kruiswegwandeling begint bij zorgcentrum Bonifatiushuis, Jachthavenstraat 28 en leidt deelnemers langs bijzondere locaties in de stad. Het eindpunt is de Sint Martinuskerk aan de Singel 62. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en onderweg is er voldoende (horeca) gelegenheid om even uit te rusten.

De burgemeester uw Jannewietske de Vries zal rond 10.30 uur samen met pastoor Peter van der Weide de Kruiswegwandeling openen in het Bonifatiushuis te Sneek.

Het idee voor deze wandeling komt uit Volendam. In Volendam is de familie Kras eigenaar van de 150 jaar oude kruiswegstaties van de Sint Vincentiuskerk. In de Tweede Wereldoorlog zijn deze staties uit de kerk verwijderd. Ze behoren tot het Volendammer erfgoed en het is de uitdrukkelijke wens van de familie Kras dat ze ook in deze tijd een functie hebben. Daarom worden ze elk jaar in de zes weken durende voorbereidingstijd naar Pasen op 14 plaatsen in Volendam neergezet.