Schippersfamilie uit Sneek brengt skûtsje ’Friesland’ terug in model

SNEEK Het vermaarde skûtsje de ‘Friesland’ dat zijn ligplaats heeft in Sneek krijgt een opmerkelijke revival. De belangrijkste aanpassing die de eigenaren, vader en zoon Johannes en Gerrit de Vries, uit de hoge hoed hebben getoverd, is dat het karakteristiek schip wordt ingekort

Dat laatste gebeurt de laatste jaren vrijwel nooit meer. In tegendeel. De meeste schippers zochten het laatste decennium juist naar mogelijkheden om hun (wedstrijd)skûtsjes te verlengen onder het motto ’hoe meer waterlijn hoe meer snelheid’. Johannes en Gerrit de Vries uit Sneek gaan de andere kant op. Zij ontwikkelden een plan om het skûtsje juist in te korten.

Op de werf van Piet ten Woude in IJlst hebben de snijbranders inmiddels hun werk gedaan. De staalwerkers hebben de 19,35 meter lange romp van het skûtsje met exact 2 meter en 25 centimeter ingekort. Het weer aan elkaar gelaste voor- en achterschip gaat binnenkort naar de loods van jacht- en scheepsservice Van der Meer aan de Eeltjebaasweg in Sneek. Daar op bedrijventerrein ‘t Ges wordt het skûtsje onder andere voorzien van een nieuwe laklaag. Het schip behoud zijn kleur. ,,Crême”, knikt Gerrit de Vries stellig. Die kleur draag ons schip al heel lang en dat willen hij en zijn vader absoluut niet anders. Ook al vanwege de emotionele waarde die het varend erfgoed voor met name Johannes heeft.

,,Het schip is lang van Hidzer Meeter geweest. Een hele goede vriend van mijn vader die veel te vroeg is overleden. Pa heeft het schip in 2015 gekocht. Met het in de vaart houden van dit skûtsje wil hij zijn oude maat eren,” legt Gerrit uit. 

Om daar onmiddellijk aan toe te voegen dat het inkorten van het schip naar een lengte van 17,10 meter ook een praktische kant heeft.

Want Johannes de Vries wil met dit in een stichting ondergebrachte schip mee gaan varen in de kleine A-klasse van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen. 

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.