Klok kerk Goënga wordt gerepareerd

GOENGA - De klok van de kerk van Goënga wordt gerepareerd. De kerkklok wordt maandag 25 februari uit de toren getakeld.

Het kerkje van Goënga is zoals bekend in 2014 overgenomen door het dorp en heeft een grote opknapbeurt gehad. In 2017 werd duidelijk dat er een scheur zat in de kerkklok en dat ook de kerktoren aan groot onderhoud toe was. Al geruime tijd kan de klok, die stamt uit 1342, daardoor niet meer geluid worden.

Het bestuur van Stichting Kerkgebouw Goënga heeft besloten dit aan te pakken. Ruime financiële bijdrages van de provincie Fryslân en gemeente Súdwest Fryslân, diverse fondsen en eigen middelen maken het mogelijk de klok te laten repareren.

De steigers om de kerktoren heen zijn inmiddels geplaatst. De kerkklok wordt op 25 februari uit de toren getakeld en op transport gezet naar Asten voor een reparatiebeurt. ,,Ik ben blij dat het nu eindelijk losgaat, de restauratie vergt toch veel voorbereiding. Wie gaat het doen? Hoe gaan we het financieren? Gelukkig hebben we daar specialisten voor en de Stichting Beheer Kerkgebouwen Noord Nederland (SBKGNN) heeft ons daarin geadviseerd,” aldus Age Bootsma, voorzitter van Stichting Kerkgebouw Goënga. ,,Omdat we dan toch bezig zijn pakken we meteen het monumentale uurwerk aan.”

Als alles goed gaat kan de klok in april weer worden geluid.